PPG geeft overnamepoging AkzoNobel op

Voorlopig komt de verfgigant niet met een nieuw bod op het Nederlandse concern.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Amerikaanse verfconcern PPG staakt voorlopig de overnamestrijd met de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel. Dat meldt ANP op donderdagochtend. De beslissing betekent dat PPG de komende zes maanden geen bod meer mag uitbrengen op AkzoNobel. PPG had uiterlijk op donderdag een biedingsbericht moeten indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daar ziet het bedrijf van af.

De prijs van een aandeel AkzoNobel daalde kort voor het middaguur van 75 euro naar 71 euro. Inmiddels krabbelt de prijs van het aandeel weer op.

Driemaal overnamepogingen

Driemaal probeerde het Amerikaanse verfconcern PPG (13,5 miljard euro omzet) AkzoNobel (14,2 miljard euro omzet) te verwerven. Driemaal wees AkzoNobel het bod van de hand. Het laatste bod kwam eind april: 96,75 euro per aandeel, een kleine 24,6 miljard euro voor het hele bedrijf.

Volgens AkzoNobel is de eigen koers beter dan de strategie die PPG heeft voorgesteld voor de toekomst. Er zou bovendien bij het derde bod betrekkelijk weinig nieuws zijn voorgesteld. Het verfbedrijf presenteerde zelf een maand geleden plannen om de winstgevendheid te verbeteren, zoals het verkopen van de chemietak. Ten slotte was er sprake van een “gebrek aan cultureel onderling begrip” zei topman Ton Büchner begin mei.

Een aantal aandeelhouders, goed voor 17 procent van de aandelen, waren het niet eens met de beslissing van AkzoNobel om niet met PPG om de tafel te gaan zitten. Ze spanden een zaak aan tegen de Nederlandse verfgigant, maar op maandag oordeelde de Ondernemingskamer dat de aandeelhouders onder leiding van het Amerikaanse hedgefonds Elliott niet het recht hebben om onderhandelingen af te dwingen noch om te stemmen over het lot van president-commissaris Antony Burgmans.

Ook oordeelde de rechter kort daarna dat PPG niet langer de tijd krijgt om een besluit te nemen over het uitbrengen van een officieel bod. PPG moest uiterlijk op donderdag een overnamebod indienen.

Lees ook: Is AkzoNobel nu veilig?

De overnamestrijd was zelfs deels reden voor demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) om met voorstellen te komen waarmee de overnamebescherming voor Nederlandse bedrijven kan worden versterkt. Overnames door buitenlandse bedrijven kunnen “leiden tot het verlies van research & development-activiteiten, hoofdkantoren en het vermogen tot het bieden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen”, zei Kamp.

Over de specifieke details van zijn voorgestelde regelgeving moet nog gesproken worden.