Oranje wint met jong team aan vertrouwen

Marokko-Nederland

Het Nederlands elftal won een oefenduel in en tegen Marokko met 2-1. Nathan Aké (Chelsea) maakte een verdienstelijk debuut.

Een veredeld Jong Oranje zorgde in het Grande Stade d’Agadir voor een lichtpuntje door een vriendschappelijke interland tegen Marokko met 2-1 te winnen. Doelpunten van Quincy Promes en Vincent Janssen waren voldoende voor de tweede zege in de derde onderlinge ontmoeting met de Noord-Afrikaanse tegenstander. Het positieve resultaat zorgde vooral voor een morele opkikker in de aanloop naar het WK-kwalificatieduel op 9 juni in Rotterdam tegen Luxemburg.

Veel meer dan het herstel van het vertrouwen was er voor interim-bondscoach Fred Grim niet te behalen in het zuidwesten van Marokko. De voormalige doelman had slechts de beschikking over een deel van de selectie, die werd samengesteld in overleg met de nog afwezige nieuwe bondscoach Dick Advocaat. De basisspelers van Oranje speelden – inclusief de wedstrijd tegen Marokko – in totaal 105 interlands. Wesley Sneijder tekende als invaller voor zijn 129ste wedstrijd voor Oranje.

Het Nederlands elftal in Agadir was een mix van eredivisievoetballers van PSV, Ajax en Feyenoord aangevuld met nog altijd niet vervolmaakte talenten als Wesley Hoedt (Lazio Roma), Nathan Aké (Chelsea), Memphis Depay (Lyon), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur) en Quincy Promes (Spartak Moskou). De gelegenheidsploeg liet bij vlagen aardig voetbal zien tegen de nummer 53 van de FIFA-ranking.

In de aanval mochten Memphis Depay en Quincy Promes tegen Marokko regelmatig de trukendoos opengooien. Soms tot ergernis van hun coaches, die efficiënt voetbal verlangen. Een fraaie actie van Depay leidde in de 22ste minuut het openingsdoelpunt in. Promes tikte de bal binnen. De doelpuntenmaker mocht na rust verder als rechtsbuiten en gaf een assist op de scorende Janssen.

In de verdediging speelde het jonge centrale duo Matthijs de Ligt en Wesley Hoedt tot de 68ste minuut een behoorlijke wedstrijd. Toch kreeg De Ligt in zijn tweede interland opnieuw een teleurstelling te verwerken. In maart blunderde hij als debutant tegen Bulgarije. Nu kreeg de pas 17-jarige Ajacied iets meer dan twintig minuten voor tijd als jongste international ooit een rode kaart, voor het neerhalen van de Marokkaan Oualid Azarou. Uit de toegekende vrije trap maakte Mbark Boussoufa de 2-1.

Op het middenveld konden de Feyenoorders Jens Toornstra en Tonny Vilhena terugkijken op een verdienstelijke wedstrijd. Maar de kans lijkt groot dat ze voor het oefenduel van 4 juni tegen Ivoorkust plaats moeten maken voor Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum.

Een ander positief punt was het debuut van Nathan Aké. De 22-jarige verdediger verruilde op jonge leeftijd de opleiding van Feyenoord voor een lucratief contract bij Chelsea. Hij werd bij clubs als Reading, Watford en Bournemouth klaargestoomd voor een terugkeer. Bij Chelsea heeft Aké nog geen basisplaats weten af te dwingen. Tegen Marokko maakte hij de negentig minuten vol. Hij is nu de enige international van de huidige groep die ongeslagen is in Oranje.

    • Koen Greven