Recensie

Onschuldig, maar al twintig jaar vast in cel

None

Het is hartje zomer 1992 als Frederick Steese wordt aangehouden op verdenking van moord. Hij zou in Las Vegas een hondentrainer hebben omgebracht, aldus de rechercheurs. Steese ontkent: op de dag dat de moord werd gepleegd, was hij niet eens in de staat Nevada.

De openbaar aanklagers zien dat anders. Na een proces van enkele maanden wordt Steese schuldig bevonden aan moord. De rechter legt hem tweemaal levenslang op, zonder uitzicht op vervroegde vrijlating.

In de ruim twintig jaar die volgen, blijft Steese zijn onschuld volhouden. Pas in 2013 krijgt hij gelijk, nadat een volhardende advocaat vier jaar gevochten heeft om hem vrij te krijgen.

Maar vrij is Steese dan nog zeker niet, zo is te lezen in een bizarre reconstructie van Propublica. De uitspraak is eigenlijk nog maar een eerste stap. En dan doet de aanklager hem een opmerkelijk aanbod.

Propublica publiceerde de reconstructie van ruim 8.000 woorden. Te lezen op de site.

    • Joost Pijpker