NVWA

Langeafstandtransport van jonge kalveren weer toegestaan

Langeafstandtransport van Nederlandse kalveren jonger dan twee maanden is sinds deze donderdag weer toegestaan. Toezichthouder De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schortte vergunningen voor transport boven de acht uur in 2015 op, omdat in de veewagens geen drinkwatervoorzieningen geschikt voor jonge kalveren aanwezig waren. De wettelijke verplichting om kalveren na negen uur rijden te drinken te geven, kon zo niet nagekomen worden. De kalversector heeft het drinksysteem daarop aangepast, naar tevredenheid van de NVWA. Jonge kalveren mogen in een rit maximaal 18 uur op transport mits halverwege minstens een uur pauze wordt gehouden. Daarna moeten de kalveren verplicht 24 uur buiten de vrachtwagen doorbrengen. (NRC)

    • Geertje Tuenter