In Brussel zal na de Britse verkiezingen veel leedvermaak te horen zijn

Frankrijk kiest na een nieuwe president ook een nieuw parlement, het VK moet kiezen hoe hard de Brexit wordt, en Duitsland gaat in september naar de stembus. Elders in Europa lopen politici zich warm. Staan we aan de vooravond van een populistische omwenteling, of kiezen Europeanen voor stabiliteit? In dit blog houden we u op de hoogte van de laatste politieke ontwikkelingen in Europa. Verhalen over alleen de Franse verkiezingen vindt u in dit dossier.

In Brussel zal veel leedvermaak te horen zijn

Brexit zou al nooit een gemakkelijke scheiding worden. Door de donderdag gehouden Britse verkiezingen is het opeens extreem ingewikkeld geworden, schrijft correspondent Stéphane Alonso. Het „sterke mandaat” dat de Britse premier Theresa May nodig zei te hebben om met de EU te kunnen onderhandelen is er niet gekomen en daarmee is de kans dat er géén deal wordt bereikt, en er dus een harde, ongecontroleerde uittreding volgt, groter geworden.

Lees ook: In Brussel zal veel leedvermaak te horen zijn Verenigd Koninkrijk

Labourpartij trekt kopstuk Abbott terug

De Britse Labourpartij heeft een dag voor de verkiezingen kopstuk Diane Abbott teruggetrokken uit de campagne vanwege gezondheidsklachten. Abbott was minister van Binnenlandse zaken in het schaduwkabinet onder leiding van Labourpartijleider Corbyn en een belangrijke kandidaat voor het kabinet mocht Labour de verkiezingen winnen.

Hoe lang Abbott uit de running zal zijn, is niet duidelijk. De vertrouweling van Corbyn liet op Twitter weten dat ze "binnenkort" terug zal keren. Volgens The Guardian zou er sprake zijn van een recente diagnose bij Abbott van een gezondheidsprobleem dat lange tijd zal aanhouden, maar dat niet levensbedreigend is.

Intussen zijn verschillende mediaoptredens die nog op de planning stonden afgezegd. Abbott wordt vervangen door de schaduwminister van Buitenlandse zaken Emily Thornberry. Abbott maakte de afgelopen tijd een slechte en ongelukkige indruk in televisieoptredens, onder meer door te blunderen over de kosten voor het aannemen van tienduizend extra agenten.

Macron maakt haast met hervormen

Foto AFP

Demonstraties lijken uiteindelijk onvermijdelijk, maar het overleg tussen de nieuwe Franse regering en de vakbonden over een ingrijpende hervorming van de arbeidswetgeving is ongewoon harmonieus begonnen, schrijft Peter Vermaas. Na een eerste gespreksronde in mei met de sociale partners presenteerde premier Edouard Philippe dinsdag de grote lijnen van de plannen. Daaruit bleek dat hij het verzoek van de bonden om (iets) meer tijd heeft ingewilligd en dat hij het oorspronkelijke idee om branche-overleg over cao’s af te schaffen laat varen. Maar er resteert genoeg om over te onderhandelen.

Frankrijk

De Britse verkiezingen gaan nu ineens over terreur

De verkiezingsstrijd die om de Brexit had moeten gaan, draait uit op een stembusgang over radicalisering en terreur. Natuurlijk zijn de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU, die elf dagen na de verkiezingen aanvangen, belangrijk. Maar de 22 doden bij de aanslag in Manchester en de zeven doden die afgelopen weekend vielen op London Bridge en in Borough Market zorgen ervoor dat de verkiezingen een draai naar binnenlands beleid hebben gemaakt, schrijft correspondent Melle Garschagen. Premier Theresa May heeft daar amper een antwoord op.

Theresa May tijdens een campagnebijeenkomst in Edinburgh op 5 juni. Foto Ben Stansall/AFP

Lees ook: De Britse verkiezingen gaan nu ineens over terreur Verenigd Koninkrijk

Tories krijgen negen zetels minder dan nodig voor meerderheid in peiling

Foto AFP

De conservatieve Tory-partij van de Britse premier Theresa May staat er in de peilingen van YouGov en Survation minder rooskleurig voor dan zij bij het uitroepen van de verkiezingen had gehoopt. YouGov peilde 317 zetels voor de Tories, negen minder dan de partij nodig heeft om de meerderheid in het 650-koppige parlement te behouden ofwel 3 procent meer dan Labour. De Britten gaan volgende week naar de stembus.

Maar de peilingen in het Verenigd Koninkrijk zijn dit jaar wisselvallig. Andere peilbureaus zoals Panelbase geven de Conservatieve Partij juist een riante voorsprong van 15 procent op Labour. Om de uitslag van de YouGov-peiling te relativeren:

Twitter avatar SebastianEPayne Sebastian Payne Latest Tory poll leads: YouGov: 3pt
Survation: 6pt
Kantar: 10pt
FT poll of polls: 9pt
ICM: 12pt
ComRes: 12pt
Panelbase: 15pt Help! #ge2017

De verschillende peilbureaus in het Verenigd Koninkrijk bepalen elk op een andere manier wie er waarschijnlijk wel en niet gaan stemmen. Dat heeft grote invloed op de peilingen, deels omdat de aanhang van Labour vaak jong is - en minder vaak gaat stemmen.

Zo legt YouGov de klemtoon op zelfrapportage: of een kiezer zelf zegt dat hij gaat stemmen. De website Politico ploos het op donderdag helemaal uit.

Wel is inmiddels duidelijk dat de voorsprong van de Tory-partij op Labour afneemt. Sinds halverwege mei zakt de partij van May gestaag in alle peilingen. Volgens het peilingsaggregaat van The Financial Times, dat verschillende peilingen combineert, kunnen de Tories op het moment rekenen op 44 procent van de stemmen. Labour zou op 35 procent staan, de Liberal Democrats op 8 procent.

Mocht de Conservatieve Partij geen meerderheid halen, dan moet het mogelijk net zoals in 2010 op zoek naar een coalitiepartner.

Juni: op weg naar de Britse en Franse verkiezingen

Een nieuwe maand, een nieuw blog. In aanloop naar de Britse parlementsverkiezingen (8 juni) en die in Frankrijk (in twee rondes, 11 en 18 juni) openen we een nieuw Europa Kiest-blog. Het vorige is hier terug te lezen.