Opinie

    • Paul Steenhuis

Dit weekend start de cultuurzomer

The Nile Project
The Nile Project Foto The Nile Project / Habi Girgis

Zowel het Holland Festival als Pinkpop beginnen dit weekeinde. Daarmee begint een culturele zomer bomvol festivals. Wij willen u de hele zomer daarover informeren, zodat u niets hoeft te missen. Om te beginnen met dit dubbelnummer van het Cultureel Supplement. Daarin zetten we de hoogtepunten van het Holland Festival (tot 25 juni) op een rij. En die van Pinkpop (4,5,6 juni), op de pagina’s 15 - 18.

Het Holland Festival werd 70 jaar geleden opgericht om het publiek in het sombere naoorlogse Nederland de top van de nationale en internationale muziek- en podiumkunst te tonen. Die actualiteit zoekt het festival nog steeds, getuige voorstellingen als Phobiarama van Dries Verhoeven: een „excursie door onze hedendaagse angstcultuur”, in een soort spookhuis op het Mercatorplein in Amsterdam. En The Nation, van Eric de Vroedt: een als thriller opgezette theaterreeks over de problemen in de Haagse immigrantenbuurt de Schilderswijk. Over beide voorstellingen, die passen in het festivalthema over de spanningen in onze huidige democratie, vindt u reportages in dit nummer.

Ook op muziekgebied streeft het Holland Festival naar de top. Zoals de Duitse stertenor Jonas Kaufmann, die voor het eerst in 15 jaar hier weer optreedt, en een programma rond de Amerikaanse moderne componist George Crumb. Over hen en andere topmusici meer in dit nummer.

In het hart van deze bijlage zit een uitneembare sectie over Pinkpop, Nederlands oudste popfestival, in Landgraaf. Met een overzicht van de beste acts op dit driedaagse festival, met sterren als Justin Bieber en Broederliefde. En een interview met de nieuwe Britse soulzanger Rag’n’Bone Man.

Festival betekent ‘groot feest’. Deze en komende culturele festivals, van Documenta 14 tot North Sea Jazz, zijn er om de cultuur te vieren. Wij vieren deze kunstzomer graag met u mee, als kritische gids.

    • Paul Steenhuis