Diplomatenrel

NAVO-lidstaten spreken zich uit tegen top in Turkije

Nederland heeft zich samen met Duitsland en andere NAVO-lidstaten uitgesproken tegen een NAVO-top in Turkije in 2018. Dat heeft de Duitse krant Die Welt woensdag gemeld op basis van gesprekken met hoge NAVO-diplomaten. De lidstaten hekelen volgens Die Welt de massale arrestaties van tegenstanders van de Turkse regering en de inperking van democratisch rechten in het land. Daarnaast storen de lidstaten zich aan de pogingen van Turkije om Oostenrijk uit te sluiten van militaire oefeningen van de NAVO. Bovendien wil Turkije, tegen de wens van de lidstaten in, doorgaan met de aanschaf van het Russische raketafweersysteem S-400, dankzij een lening van Rusland. Achttien EU-lidstaten binnen de NAVO en ook Canada willen de top liever in Brussel houden. (NRC)