Convenant

Ploumen: goudsector gaat misstanden aanpakken

De goudsector in ons land gaat uitwassen bij de winning en recycling van het edelmetaal aanpakken. De afspraak moet ervoor zorgen dat de mensenrechten in de keten gerespecteerd worden. Ook moeten de winning en het hergebruik van het goud milieuvriendelijker worden. Op 19 juni wordt hierover een vrijwillig akkoord getekend, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) woensdag in de Tweede Kamer. Het gaat niet alleen om juweliers, maar ook om andere bedrijven die goud in hun producten verwerken. Eerder werden dergelijke afspraken gemaakt in de textiel-, banken-, hout- en steenkolensector. Ploumen verwacht dit jaar ook nog convenanten te tekenen met de verzekerings-, voedingsmiddelen-, natuursteen- en sierteeltbranche. (ANP)