Brandbrief

Onvrede onder agenten over falend navigatiesysteem in politieauto’s

Onder politieagenten bestaat grote onvrede over falende navigatieapparatuur in politieauto’s. Dat blijkt uit een brandbrief die het AD en De Telegraaf in handen hebben. In de brief aan de landelijke politietop klaagt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dat agenten door problemen met het zogeheten plaatsbepalingssysteem (PBS) hun werk niet goed kunnen doen. Het PBS, sinds 2015 in alle politieauto’s ingebouwd, is het navigatiesysteem van de politie zelf. Daarmee kan de meldkamer een route programmeren en politieauto’s aansturen. Door het PBS zou minder mondelinge communicatie hoeven plaatsvinden tussen meldkamer en politieauto’s, en weten agenten van elkaar waar ze zijn. Aalbersberg klaagt in de brandbrief over verbindingsproblemen, verouderde kaarten, onnauwkeurige plaatsbepaling en instabiliteit. De problemen zouden ervoor zorgen dat agenten met elkaar strijden om het gebruik van de „nog wel functionerende voertuigen”. Verder schrijft de politiechef dat de veiligheid in het geding kan komen. Hij verzoekt daarom snelle maatregelen. De problemen zouden bij korpsen in het hele land spelen. (NRC)

    • Clara van de Wiel