Zware bomaanslag schokt Kabul

Afghanistan Een aanslag bij de ambassades van Duitsland en Frankrijk in de Afghaanse hoofdstad Kabul eiste vanochtend zeker 80 mensenlevens.

De ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul werd vandaag getroffen door de zwaarste aanslag in jaren.
De ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul werd vandaag getroffen door de zwaarste aanslag in jaren. Foto Omar Sobhan/ REUTERS

Bij een zelfmoordaanslag in de ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdagochtend ten minste tachtig mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid waren de meeste slachtoffers gewone burgers.

Het is de zwaarste aanslag in jaren in een stad, die op zichzelf gewend is aan geweld als gevolg van de zich al vijftien jaar voortslepende strijd tussen de Afghaanse regering en de Talibaan. Meer recent laten ook andere radicale islamitische groepen zoals Islamitische Staat met enige regelmaat van zich horen via aanslagen.

De aanslag met een vrachtwagen vol explosieven had plaats tijdens de ochtendspits in de buurt van de Duitse ambassade, toen veel mensen op weg waren naar hun werk of school. Langs de weg staan voor de meeste gebouwen metershoge betonnen muren voor de gebouwen ter bescherming tegen aanslagen. Zowel de Duitse als de Franse ambassade raakte niettemin beschadigd door de enorme ontploffing.

Het was niet onmiddellijk duidelijk tegen wie de aanslag was gericht. Onder de doden bevindt zich een Afghaanse bewaker van de Duitse ambassade, terwijl enkele andere werknemers gewond raakten, zo maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel later op de ochtend bekend. Of er ook buitenlandse diplomaten zijn omgekomen, stond nog niet vast. Doorgaans verplaatsen die zich slechts in zwaar bepantserde voertuigen binnen Kabul.

Tientallen auto’s werden zwartgeblakerd door de zware explosie. Ruiten van gebouwen in een omtrek van honderden meters sprongen. Volgens omwonenden leek het of Kabul was getroffen door een zware aardbeving. „Ik heb nooit eerder zo’n verschrikkelijke explosie in mijn leven gezien”, zei de eigenaar van een zwaar beschadigde winkel tegen een verslaggever van de BBC.

De Talibaan lieten kort na de aanslag in een verklaring weten dat zij niet verantwoordelijk waren en dat zij zulk geweld tegen willekeurige burgers afwijzen. Zowel de Talibaan als Islamitische Staat hebben in het recente verleden echter grootschalige aanslagen in Kabul gepleegd, al waren die in het geval van de Talibaan niet per se tegen burgers gericht.

De Afghaanse president Ashraf Ghani veroordeelde de aanslag. Hij hekelde het feit dat de terroristen zelfs in de voor moslims heilige vastenmaand ramadan doorgingen met hun gewelddadige acties.