80 doden, honderden gewonden door bom Kabul

Kabul is de laatste maanden voortdurend het doelwit van aanslagen van IS en de Talibaan.

Een groot gebied werd door de aanslag beschadigd.
Een groot gebied werd door de aanslag beschadigd. Foto Mohammad Ismail/Reuters

In de ambassadewijk van Kabul zijn bij een bomexplosie woensdag zeker tachtig mensen omgekomen en 350 gewonden vallen. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het gaat om een van de zwaarste aanslagen in jaren in de hoofdstad.

De zelfmoordaanslag met een autobom werd rond 08.30 uur plaatselijke tijd gepleegd in de buurt van de Duitse ambassade. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een Afghaanse beveiliger van de ambassade is omgekomen en dat enkele personeelsleden gewond zijn geraakt. Ook de nabijgelegen Franse en Turkse ambassades raakten beschadigd, maar er is niets bekend over Franse of Turkse slachtoffers.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders laat in een verklaring weten dat er geen Nederlandse ambassademedewerkers gewond zijn geraakt:

“Ik veroordeel de afschuwelijke en barbaarse aanslag in Kabul van vanochtend. Onze gedachten zijn bij de vele, vele slachtoffers en hun families en vrienden. Deze aanslag laat opnieuw zien dat onze steun aan Afghanistan en de ontwikkeling van het land nog steeds nodig is. De Nederlandse ambassademedewerkers zijn gelukkig veilig en ongedeerd.”

Groot gebied beschadigd

Het is niet duidelijk wie of wat het doelwit was van de aanslag. Ooggetuigen melden dat een groot gebied door de aanslag is beschadigd. Een rookwolk trekt over de stad, zo blijkt uit foto’s die op sociale media worden gedeeld:

Twitter avatar FkHaidari Karim Haidari Explosion rocked Kabul. https://t.co/qJO5ZUduHa

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Kabul is de laatste maanden voortdurend het doelwit geweest van terreurgroepen Islamitische Staat en de Talibaan. Een woordvoerder van de Talibaan heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag inmiddels ontkend. De terreurgroep kondigde eerder dit jaar een ‘lenteoffensief’ aan. Dit is een jaarlijks terugkomende periode waarin door de terreurgroep aanslagen worden gepleegd in heel Afghanistan.

De aanslag werd gepleegd in de buurt van de Duitse ambassade:

Alle aanslagen in Afghanistan in 2017 waarbij tien doden of meer vielen. Klik op de markeringen voor meer informatie en zoom in voor meer detail: