Ze kon haar werk niet aan

Voor een keukenassistent in het Laurentius Ziekenhuis Roermond was de invoering van meer zelfstandigheid in de keuken een obstakel. Ze had tien jaar zonder problemen als keukenhulp gewerkt, maar de extra taken kreeg ze maar niet onder de knie. Uit een capaciteitentest bleek dat de nieuwe opzet voor haar te hoog gegrepen was. Ze werd in overleg overgeplaatst naar de afwaskeuken, maar ook daar had ze moeite met de instructies en het werktempo. Na nog eens een half jaar besloot het ziekenhuis de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Kort daarna meldde de vrouw zich ziek met spanningsklachten en problemen met haar voet. Twee maanden later werd ze daaraan geopereerd. Na de operatie diende het ziekenhuis het ontbindingsverzoek in bij de rechtbank Limburg. De vrouw was ongeschikt voor het werk en dit had volgens het ziekenhuis niets te maken met haar ziekmelding en operatie.

Volgens de vrouw was het ontslag in strijd met het opzegverbod voor zieke werknemers, maar de kantonrechter stelt vast dat er al veel langer gepraat werd over het (dis)functioneren van de vrouw. Haar gezondheid was volgens de rechter bovendien niet de reden dat ze het werk niet aankon. De arbeidsovereenkomst mag, ondanks de ziekmelding van de vrouw, worden ontbonden.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBLIM:2017:4373