Wielrennen

Tour de France eert vijfvoudig winnaar Merckx met Grand Départ 2019 in Brussel

Eddy Merckx in 1970.
Eddy Merckx in 1970. Foto ANP

De Ronde van Frankrijk start in 2019 in Brussel. De Tourstart in de Belgische hoofdstad is een eerbetoon aan vijfvoudig winnaar Eddy Merckx, die zijn eerste eindzege in 1969 boekte. In 2019 is dat precies vijftig jaar geleden.

Directeur Christian Prudhomme van Tourorganisator ASO lichtte de plannen dinsdag toe in Brussel. Merckx, bijgenaamd ‘De Kannibaal’, was daarbij eregast. De Brusselaar reed in 1970, 1971, 1972 en 1974 ook in de gele leiderstrui de Champs-Élysées in Parijs op. Hij won een recordaantal van 34 etappes en droeg in totaal 111 dagen het geel.

„U bent de beste wielrenner ooit. U bent een grote meneer”, loofde Prudhomme de nu 71-jarige Merckx. Bernard Hinault, eveneens vijfvoudig Tourwinnaar en tegenwoordig lid van de organisatie, sprak het Belgische wielericoon eveneens toe. „Eddy is altijd mijn idool geweest. Het is een eer om hem deze hommage te geven.'”

Burgemeester Yvan Mayeur van Brussel is blij met de keuze. „We zullen laten zien dat Brussel meer is dan een bestuurlijk middelpunt”, zei hij.

De stad was in 1958 al eens startplaats. Daarna was ‘Le Grand Départ’ nog drie keer in België: in Charleroi (1975) en tweemaal in Luik (2004 en 2012). De Tour start dit jaar in Düsseldorf, en volgend jaar vanaf de beruchte Passage du Gois in de Franse streek Vendée. (ANP)