VS testen met succes raketafweersysteem

De test volgt op verschillende proeven van het Noord-Koreaanse leger met langeafstandsraketten.

Bij een eerdere test vuurden de VS een ICBM zonder lading af vanuit de Vandenberg-basis.
Bij een eerdere test vuurden de VS een ICBM zonder lading af vanuit de Vandenberg-basis. Foto Ringo Chiu/AFP

De Verenigde Staten hebben op dinsdagnacht succesvol een afweersysteem tegen langeafstandsraketten getest. Het systeem moet in de toekomst onder andere mogelijke intercontinentale ballistische raketten (ICBM) uit Noord-Korea gaan onderscheppen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De test is een reactie op de steeds grotere frequentie van ICBM-proeven die door Noord-Korea worden uitgevoerd.

Het raketafweersysteem bestaat al langer, maar er werden niet eerder tests gedaan met ICBMs. De VS schoten op dinsdagavond een ICBM-achtig object de lucht in vanuit de Marshalleilanden, richting Alaska. Met behulp van een radarinstallatie op de Stille Oceaan werd de ICBM onderschept door een projectiel dat vanuit de Vandenberg-basis in Californië werd afgevuurd.

Het is een lastige operatie: volgens experts die persbureau Reuters gesproken heeft, lijkt het neerhalen van een ICBM erg op “een kogel met een andere kogel raken”. Volgens schattingen kostte het afweersysteem tot nu toe 40 miljard dollar.

Lees ook de NRC-analyse van de wapencapaciteiten van Noord-Korea: Noord-Korea wil altijd terug kunnen schieten

Noord-Korea bouwt al jaren aan een uitgebreid arsenaal aan raketten, met als grote droom op termijn een raket te ontwikkelen die een kernkop kan verdragen. Met dit arsenaal wil het land buitenlandse vijanden op een afstand houden.

In 2015 begon het land aan een aantal proeven met een nieuw type raketten, die volgens experts een maximaal bereik van 1.200 tot 3.000 kilometer hebben. Tijdens een Noord-Koreaanse militaire parade eerder dit jaar werd een nieuw type ICBM getoond, maar die is vooralsnog niet in actie geweest. De Verenigde Staten liggen ongeveer 9.000 kilometer verwijderd van Noord-Korea.

In februari landde een Noord-Koreaanse raket net voor de kust van Japan.

Ook in Zuid-Korea wordt gewerkt aan een omvangrijk raketafweersysteem (THAAD) om de dreiging vanuit Noord-Korea te ondervangen. De vrees blijft dat het noordelijke land - dat steeds snellere en stillere raketten test - ondanks dat systeem toch de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kan bereiken en daar ongekende schade kan aanrichten.

De Amerikaanse president Donald Trump haalde de afgelopen maanden regelmatig uit naar Noord-Korea, onder andere op twitter:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea has shown great disrespect for their neighbor, China, by shooting off yet another ballistic missile…but China is trying hard!