Trump geeft geen duidelijkheid over klimaatverdrag

Verschillende media melden dat Trump uit het klimaatakkoord zal stappen.

Foto Olivier Douliery/EPA

President Donald Trump heeft op Twitter aangekondigd dat hij in de komende dagen bekendmaakt of de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Hij reageert hiermee op berichten van verschillende media dat de VS naar verwachting uit het akkoord stapt. Zij citeren anonieme bronnen in de directe omgeving van Trump.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd uit het akkoord te stappen, dat eind 2015 werd gesloten en op de valreep door president Obama werd geratificeerd. Volgens Trump is het akkoord, waarin is vastgelegd dat de temperatuur door de uitstoot van broeikasgassen niet met meer dan twee graden mag stijgen, slecht voor de Amerikaanse economie.

Trump had na zijn bezoek aan de G7-top op Sicilië al aangekondigd dat hij deze week een besluit zou nemen. De wereldleiders probeerden hem te doordringen van het belang van het klimaatakkoord, maar Trump weigerde zich uit te spreken.

Verdeeldheid

Het is nog onduidelijk of en hoe het Witte Huis eventueel de Amerikaanse deelname aan het klimaatpact wil opzeggen. Volgens de bronnen wordt er gewerkt aan een exitstrategie door een klein team, waar onder anderen het hoofd van het milieuagentschap EPA, Scott Pruitt deel van uitmaakt.

Binnen de regering bestaat verdeeldheid. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en Trumps schoonzoon Jared Kushner zijn prominente voorstanders van het akkoord. Pruitt en Trumps adviseur Steve Bannon zijn fervente tegenstanders.

Lees ook: Donald Trump wil af van het klimaatakkoord. Kan dat? Vijf vragen over Trump en het klimaatakkoord van Parijs.

Nu het vertrek zover is, blijkt dat lastiger dan gedacht. In het akkoord is namelijk vastgelegd dat zo’n vertrekprocedure vier jaar duurt. Er kan ook besloten worden tot een snellere afwikkeling: door het VN-verdrag waarop het klimaatakkoord gebaseerd is te verlaten.

Na paus Franciscus en de landen van de G7 voerde ook VN-chef Antinio Guterres dinsdag de druk op om niet uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. In een lezing bij de Universiteit van New York zei Gutteres: “De boodschap is simpel: de duurzame trein heeft het station verlaten. Wie niet instapt, zal achterblijven.”

Weggegooid geld

Door alsnog uit het verdrag te stappen, zou Trump de politieke nalatenschap van zijn oud-president Barack Obama nog verder ontmantelen. De Republikeinse president stopte eerder al met een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger.

Lees ook: Klimaatbeleid is weggegooid geld, vindt president Trump

Trump, die klimaatverandering ooit een fabeltje noemde, wil via de federale overheid de Amerikaanse olie- en kolenindustrie de ruimte geven om te groeien en “arbeidsplaatsvernietigende” regels wegnemen. “Een groot aantal mensen zal weer een baan kunnen vinden”, zei eerder tijdens een bijeenkomst in Kentucky. “Veel kompels kunnen weer de mijnen in.”

Reacties

Hoewel het nog niet bevestigd is dat de Amerikanen uit het verdrag stappen, reageren politici ontstemd. “Ongelofelijk”, twitterde Peter van Dalen‏ (Christenunie).

Twitter avatar petervdalen Peter van Dalen EP voorzitter Tajani meldt: USA stapt uit klimaatovereenkomst Parijs. Ongelofelijk. #POTUS maakt deze dag een diep zwarte dag

Marietje Schaake (D66): “Meer slecht nieuws uit het Witte Huis.”

Twitter avatar MarietjeSchaake Marietje Schaake More bad news from the White House: https://t.co/kGeYh65Wig

“Als het klopt, is vandaag een treurige dag voor de wereld. En een bittere teleurstelling. Toch moeten we positief blijven en vooruitkijken, ondanks dat dit een grote klap is.” Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) woensdag weten aan ANP in reactie op berichten dat de Amerikaanse regering zich gaat terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs.

Ook partijen in de Tweede Kamer reageren teleurgesteld. “Door je kop in het zand te steken, veranderen de feiten niet”, stelt Stientje van Veldhoven (D66). “Maar het klimaatakkoord begint en houdt ook zeker niet op bij de VS.” PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het “een oliedom besluit”. Volgens Suzanne Kröger (GroenLinks) speelt Trump “Russisch roulette met de toekomst van onze planeet”.

De PVV is als een van de weinige partijen tegen het klimaatverdrag. PVV-Kamerlid Roy van Aalst:

Twitter avatar rvanaalst R. van Aalst #Trump is niet bereid om zijn industrie op te offeren, daarom
weg met dat klimaatakkoord!! #parijs https://t.co/1lHSBe15qA

Ook de Verenigde Naties reageren in een tweet en verwijzen naar de toespraak van VN-chef Antinio Guterres.