Trump en Schulz scherpen verbale strijd tussen VS en Duitsland nog wat aan

Foto AFP

De escalatie in de verbale strijd tussen Washington en Berlijn is nog niet voorbij. President Trump twitterde dinsdag: „We hebben een MASSIEF handelstekort met Duitsland, plus ze betalen VEEL MINDER dan ze moeten aan NAVO en het leger. Erg slecht voor de VS. Dit gaat veranderen.”

De Amerikaanse president leek daarmee te reageren op de veelbesproken toespraak van bondskanselier Merkel, zondag, waarin ze doelend op Amerika zei dat de tijden waarin Europa zich volledig op anderen kon verlaten „tot op zekere hoogte voorbij zijn”. Europa moet nu echt zijn lot in eigen hand nemen, aldus Merkel.

Haar tegenstander bij de Bondsdagverkiezingen in september, Martin Schulz (SPD), kon niet achterblijven en haalde op een partijbijeenkomst hard en direct uit naar Trump. „Het is op dit moment noodzakelijk om deze man, met alles wat we vertegenwoordigen, de weg te versperren – en overigens ook een dam op te werpen tegen zijn fatale bewapeningslogica, die hij ons wil opdringen.”

Net als Merkel betoogde Schulz, oud-voorzitter van het Europees Parlement, dat de huidige situatie vraagt om een sterker Europa. „Bij anderen komt het inzicht over de noodzaak van een sterke EU wat laat”, zei hij met een steek onder water naar Merkel. „Maar beter laat dan nooit.” Volgens een recente peiling vindt 77,7 procent van de Duitsers dat nauwere samenwerking in de EU „het juiste antwoord is op het gedrag van Trump”.