Tien dingen die je mogelijk niet wist over de hoes van Sgt Pepper’s

Albumhoes Op 1 juni 2017 is het exact vijftig jaar geleden dat het album van The Beatles verscheen. Over de hoes zijn talloze verhalen te vertellen. Tien feitjes die je misschien nog niet wist.

 1. De bekroonde albumhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is in 1967 ontworpen door twee popart-kunstenaars: de Amerikaanse Jann Haworth (1942) en de Brit Peter Blake (1932), op dat moment getrouwd. Ze kregen 200 pond voor het ontwerp. De productiekosten van het ontwerp bedroegen 3.000 pond, het zestigvoudige wat normaal beschikbaar was voor een albumhoes.
 2. Voor de hoes poseerden de Beatles omringd door 57 foto’s en negen wassen beelden, waaronder wassen beelden van henzelf. Vooral Lennon en McCartney deden suggesties voor de personen door wie ze wilden worden omringd.
 3. Beweeg met je muis over de afbeelding voor meer informatie over de afgebeelde personen.

 4. Tussen de vele beroemdheden uit heden en verleden, zoals Bob Dylan, Karl Marx, Oscar Wilde, en Tarzan-vertolker en olympisch zwemkampioen Johnny Weissmuller, staat ook oud-Beattle Stuart Sutcliffe, de eerste bassist van de band.
 5. Lees ook de recensie van de nieuwste heruitgave van het album: Sgt Pepper’s klinkt vijftig jaar later nog beter
 6. De Amerikaanse actrice Shirley Temple staat als enige drie keer op de hoes, waarvan één keer als pop met een trui waarop staat ‘Welcome The Rolling Stones’. Naar verluidt gaf ze haar toestemming pas nadat ze het album mocht beluisteren.
 7. De beroemde natuurkundige Albert Einstein verdween achter de schouder van John Lennon. Alleen zijn weelderige haardos is nog te zien.
 8. De Indiase politicus Mahatma Gandhi is uit het originele ontwerp verwijderd omdat de directeur van platenmaatschappij EMI vreesde dat de plaat anders niet in India zou mogen worden geperst.
 9. Coverband The Analogues doet wat The Beatles zelf nooit deden: het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band live spelen. En ze willen exact hetzelfde klinken.
 10. Ook Jesus Christus, Adolf Hitler en de acteurs Sophia Loren, Marcello Mastroianni en Leo Gorcey verdwenen uit het ontwerp. Gorcey omdat voor het gebruik van zijn beeltenis 400 dollar werd geëist.
 11. Opvallende afwezige is Elvis Presley. Paul McCartney zei later dat „Elvis veel te ver boven de anderen was verheven. Hij was zoveel meer dan een popster, hij was Elvis the King.”
 12. Op de hoes staat ook een 9 inch-Sony televisie, die van Paul McCartney was. Het aankoopbewijs, met McCartneys handtekening is in bezit van een conservator van een Beatles-museum in Japan.
 13. Sgt. Pepper’s was nog geen negen maanden op de markt toen de eerste parodieën op het hoesontwerp werden gemaakt. Frank Zappa and The Mothers of Invention deden dat als eerste met We’re Only in It for the Money. Er zijn ook versies met The Muppets, Sesam Straat en The Simpsons.

De interpretatie van The Simpsons van Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band verschijnt in de elfde seconde van dit filmpje.