Systeem instabiel

Introductie mobiel inchecken in het ov grotendeels stilgelegd

De introductie van mobiel inchecken in het openbaar vervoer is na ruim een week deels stilgelegd. De dienst bleek bij klanten van KPN, Simyo, Telfort en Yes Telecom niet goed genoeg te werken. Tot die problemen zijn opgelost, kan alleen nog een deel van de Vodafone-klanten zich voor deze dienst aanmelden. Bij de lancering van de dienst was zij alleen beschikbaar voor tienduizend klanten van de vijf telefoonproviders die een toestel hebben met het besturingssysteem Android. Maar al sinds de introductie van de dienst klagen de gebruikers over de stabiliteit ervan. Ook het gebruiksgemak laat te wensen over, blijkt uit reviews in de appwinkel Google Play. Om de dienst te kunnen gebruiken zijn drie verschillende apps nodig. Uit veel klachten blijkt dat het meestal al misgaat bij de installatie daarvan. (NRC)