Reportage

Referendum

Eerste Kamer stemt in met associatieverdrag EU-Oekraïne

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het ‘inlegvel’ bij het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Vorige week kondigden CDA en ChristenUnie aan het kabinet te steunen, terwijl hun partijgenoten in de Tweede Kamer dat hadden geweigerd. Daarmee kreeg premier Rutte toch een meerderheid. Het kabinet moest na het Oekraïnereferendum in 2016 kiezen tussen het intrekken van de ratificatie van het verdrag met het Oost-Europese land of het doordrukken ervan. Rutte koos een tussenoptie en onderhandelde in Brussel over een aanvulling. Daarin werd beloofd dat Oekraïne niet onderweg is naar een EU-lidmaatschap. Volgens critici was dit te mager en werd hiermee ‘de stem van het volk’ genegeerd. Van de 12-koppige CDA fractie stemden Joop Atsma, Sophie van Bijsterveld en Maria Martens tegen. (NRC)