PPG krijgt geen uitstel voor vijandig bod op AkzoNobel

Overnamestrijd Een verzoek tot verlenging van de biedingstermijn is afgewezen. PPG heeft nog maar even om te besluiten of het ‘vijandig’ gaat.

Het Amerikaanse verfbedrijf PPG heeft tot uiterlijk donderdagavond 1 juni om een openbaar bod uit te brengen op zijn Nederlandse branchegenoot AkzoNobel. Een verzoek om verlenging van de biedingstermijn is door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) afgewezen.

Dat heeft PPG dinsdagavond laat in een persbericht bekendgemaakt. De Amerikanen hebben nog een tweede verzoek tot uitstel lopen bij het College van het Beroep voor het bedrijfsleven, maar dat wil niet zeggen wanneer het uitsluitsel geeft, en ook niet of PPG met zijn bezwaar enige kans van slagen heeft.

De felle overnamestrijd tussen PPG en AkzoNobel, die in de voorbije weken een maatschappelijk en politiek debat op gang heeft gebracht over bescherming van Nederlandse multinationals, lijkt daarmee een ontknoping te naderen. PPG laat in het persbericht weten dat het „alle opties” openhoudt, óók de mogelijkheid om nog voor het verstrijken van de deadline een bod uit te brengen op AkzoNobel. Kiest PPG daarvoor, zoals het bedrijf al meermaals heeft gedreigd te doen, dan zou het een vijandige overnamepoging zijn: Akzo moet niets hebben van een toekomst onder Amerikaanse vleugels.

PPG-baas Michael McGarry spreekt liever van een „vriendelijk bod voor de aandeelhouders” van AkzoNobel, bleek vorige week tijdens een persbijeenkomst. Hij is ervan overtuigd dat een grote meerderheid van de Akzo-beleggers een overname steunt.

Het klopt dat een deel van de aandeelhouders aandringt op onderhandelingen tussen Akzo en PPG. Enkele grote aandeelhouders hebben zelfs geprobeerd de bedrijfstop van Akzo via de Ondernemingskamer tot gesprekken met zijn belager te dwingen. Tevergeefs, zo bleek maandag.

Ondanks de steun van in ieder geval een deel van de aandeelhouders is een vijandige overnamepoging risicovol. PPG moet dan een bedrag van rond de 30 miljard euro op tafel leggen zonder dat het in de boeken van Akzo heeft gekeken. Dat maakt ook een gedetailleerde inschatting van de mededingingsbezwaren moeilijk.

Commentaar pagina 17