Pandasia Eerste stappen in nieuw verblijf

Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

Reuzenpanda Wu Wen (mooie, krachtige wolk) en Xing Ya (elegante ster) hebben dinsdag hun nieuwe verblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark in Rhenen betreden, na zes weken in quarantaine te hebben doorgebracht. Vijfhonderd prominente gasten en honderd journalisten zagen hoe de dieren, ogenschijnlijk op hun gemak,naar buiten kwamen, bamboe aten en op een houten bruggetje klommen. „Het is een mooie dag, die de goede betrekkingen tussen beide landen onderstreept”, aldus oud-premier Jan Peter Balkenende, een van de aanwezigen. China heeft de reuzenpanda’s dieren ‘uitgeleend’ aan Nederland na zestien jaar lobbyen door Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark. In ruil daarvoor maakt Ouwehands Dierenpark elk jaar een miljoen euro over aan China, bestemd voor de bescherming van panda’s. Directeur Robin de Lange: „Ik zal helemaal blij zijn als we dat geld binnen vijftien jaar terugverdienen. De eerste jaren zal dat geen probleem zijn.” Vanwege de huidige ‘pandagekte’ heeft de dierentuin een maximum van tienduizend bezoekers per dag ingesteld, voor de drukste dagen met een timeslot. (NRC)