Onderzoek NVWA

Eén op de drie koolmonoxidemelders faalt, elf melders uit de handel genomen

Eén op de drie koolstofmonoxidemelders die in Nederland te koop zijn, blijkt niet te werken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht „nagenoeg alle melders” op de consumentenmarkt. 8 van de 29 onderzochte apparaten gingen niet af als het moest; 6 melders gaven geen signaal als de sensor kapot was. De NVWA spreekt van een „groot gevaar” en heeft de verkoop van 11 melders verboden. Verkochte exemplaren moeten worden terugroepen. De NVWA onderzocht de melders na tips en eerder Europees onderzoek. Het kleur- en reukloze koolstofmonoxide kan onder meer vrijkomen uit niet goed werkende cv-ketels. Naar schatting overlijden jaarlijks in Nederland minstens tien mensen aan koolstofmonoxidevergiftiging. (NRC)