OM eist tien jaar voor doodsteken krantenbezorgster

De 51-jarige Anita van Dijk werd op 13 mei 2016 in Rotterdam neergestoken. Ze overleed later.

Politie doet onderzoek op de plaats delict.
Politie doet onderzoek op de plaats delict. Foto Maro Hoope / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die ervan verdacht wordt de 51-jarige krantenbezorgster Anita van Dijk te hebben gedood. De Schiedamse werd op 13 mei 2016 in Rotterdam neergestoken en overleed een week later aan haar verwondingen.

Twitter avatar OM_Rotterdam OM Rotterdam OM eist 10 jaar en tbs bij @rb_rotterdam tegen verdachte doodsteken #krantenbezorgster #Anita mei ’16 Pasteursingel. 1/2

De officier van justitie baseert zich onder meer op DNA-sporen van de 30-jarige verdachte Biko M. en telefoongegevens. De DNA-sporen hebben volgens de officier ,,een zeer hoge bewijswaarde”.

Anita van Dijk was bezig met haar krantenronde toen ze in de Rotterdamse wijk Delfshaven met zeven messteken werd verwond. Het was toen kwart over vijf ‘s nachts. De officier zei in de rechtszaal tijdens het requisitoir:

“Het was een aanval zo heftig dat een deel van het mes in haar nek bleef steken.”

Volgens de officier is er “geen twijfel” dat Biko M. dezelfde man is die diezelfde nacht een man heeft geprobeerd te beroven. Mitchell Gunther werd enkele minuten voor de steekpartij, op slechts twintig meter afstand, slachtoffer van die poging tot beroving.

Twitter avatar OM_Rotterdam OM Rotterdam Uitgebreid DNA-onderzoek leidt naar verdachte. Wordt ook verdacht van pg beroving man even voor dodelijke steekpartij #krantenbezorgster 2/2

Bij Van Dijk werd enkele weken na de incidenten DNA aangetroffen, dat al in de DNA-databank bleek te zijn opgenomen. Op 17 juni werd de man aan wie het DNA is gelinkt, Biko M., in voorlopige hechtenis genomen. Ook is later bloed, dat volgens het OM hoogstwaarschijnlijk van Anita van Dijk is, op een jack van de verdachte aangetroffen.

De rechtbank doet op 14 juni uitspraak.