‘Ook Nederland was tegen NAVO-top in Turkije’

Net als veel andere NAVO-lidstaten wil Nederland de Turkse president Erdogan niet steunen met een top in Istanbul.

Erdogan had de lidstaten vorig jaar uitgenodigd voor een top in Istanbul in 2018.
Erdogan had de lidstaten vorig jaar uitgenodigd voor een top in Istanbul in 2018. Foto Adem Altan/AFP

Nederland heeft zich samen met Duitsland en andere NAVO-lidstaten uitgesproken tegen een NAVO-top in Turkije in 2018. Dat meldt de Duitse krant Die Welt woensdag op basis van gesprekken met hoge NAVO-diplomaten.

De Turkse president Erdogan nodigde de lidstaten vorig jaar uit om de reguliere top in 2018 in Istanbul te houden. Onder leiding van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben lidstaten zich sterk uitgesproken tegen dit voorstel. Die Welt citeert de anonieme NAVO-diplomaten:

“We willen Turkije niet internationaal steunen en de indruk wekken dat de NAVO het interne beleid van de Turkse regering goedkeurt.”

Er was nog geen officieel besluit genomen over de locatie, maar een afwijzing van het Turkse voorstel betekent opnieuw een pijnlijk moment in de relatie tussen Turkije en enkele westerse landen.

Kritiek op Turkije

De lidstaten hekelen volgens Die Welt de massale arrestaties van tegenstanders van de Turkse regering en de inperking van democratisch rechten. Daarnaast storen de lidstaten zich aan de pogingen van Turkije om Oostenrijk uit te sluiten van militaire oefeningen van de NAVO, een reactie van Erdogan op de kritiek van Wenen aan het adres van de Turkse regering. Bovendien wil Turkije, tegen de wens van de lidstaten in, doorgaan met de aanschaf van het Russische raketafweersysteem S-400 dankzij een lening van Rusland.

Achttien EU-lidstaten binnen de NAVO en ook Canada zouden liever zien dat de top in Brussel wordt gehouden. België zou hiertoe bereid zijn. Eind juni wordt dit vermoedelijk officieel besloten.

Wat moet de NAVO met al dat geld? NRC-redacteur Michel Kerres legt uit: