Les Molières

Franse theaterprijzen voor Les Damnés van Ivo van Hove

In de Folies-Bergère in Parijs zijn deze week de belangrijkste Franse theaterprijzen uitgereikt: Les Molières. Daarbij verzilverde Les Damnés – geregisseerd door Ivo van Hove bij de gerenommeerde, in 1680 opgerichte Comédie-Française – drie van de zeven nominaties: de Molière voor beste voorstelling, beste visuele productie en beste vrouwelijke hoofdrol (Elsa Lepoivre). De afdaling in de hel van een Duitse industriële familie, geplaagd door het nazisme werd „geschreven in de jaren zestig, maar resonneert vandaag de dag misschien nog sterker”, zei Van Hove in zijn dankwoord in het Frans. „In een wereld die steeds nationalistischer wordt, is Les Damnés als een rood stoplicht”.  Les Damnés is een bewerking van een stuk van Luchino Visconti, van wie Van Hove eerder Rocco en zijn broers en Ludwig II regisseerde. Tegen NRC zei Van Hove over Visconti: „Ik heb veel van zijn films gezien en die hebben mij als regisseur mede gevormd. Als ik werk, schiet geregeld een scène of een blik uit een film van Visconti door mijn hoofd. Hij was meester van het medium: kon met één shot alles zeggen.” (NRC)