Inspectie vindt 210.000 gasmaskers met asbest

Maasgouw De asbesthoudende gasmaskers zouden uit Rusland zijn geïmporteerd en te koop worden aangeboden op internet.

Voorbeeld van oud gasmasker.
Voorbeeld van oud gasmasker. Foto Getty

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dinsdag in een loods in de Limburgse gemeente Maasgouw zo’n 210.000 asbesthoudende gasmaskers aangetroffen. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft hierop een zogeheten voorlopige maatregel opgelegd aan de eigenaar van de gasmaskers, die ervan wordt verdacht ze op de markt te brengen.

In maart werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de verkoop van asbestbevattende gasmaskers. Aanleiding was een uitzending van televisieprogramma Hart van Nederland in maart, waarin eigenaar van asbestinventarisatiebureau Rontrex, Ron Versluis, liet weten te zijn benaderd door een koper van een legerkist met daarin tientallen oude Russische legergasmaskers. De koper vermoedde dat er asbest in de spullen zat. Uit het onderzoek dat Versluis liet doen, bleek dit inderdaad het geval te zijn. Hart van Nederland bracht vervolgens de ILT op de hoogte van de bevindingen.

Russische legerkisten

In het strafrechtelijk onderzoek kwam de loods in Maasgouw aan het licht. Ook de maskers daar, gevonden in 5.250 legerkisten, zouden uit Rusland zijn geïmporteerd en op internet te koop worden aangeboden. De filters van de maskers bevatten vermoedelijk hechtgebonden chrysotiel, ook wel wit asbest genoemd. Hechtgebonden asbest geeft normaal gesproken weinig vezels af en is daardoor minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest.

De ILT waarschuwt niettemin voor de gevaren van de verkoop van de maskers voor de volksgezondheid. Volgens het parket zijn de filterbussen of blikjes te herkennen aan een Russische lettercode. Naast de gasmaskers bevatten ook de oude Russische legerkisten waarin de maskers zitten asbest. Het is niet bekend hoeveel exemplaren er op internet worden aangeboden.

De voorlopige maatregel die de eigenaar van de maskers is opgelegd, betekent dat de goederen, die in aanmerking komen voor beslaglegging, uit praktische overwegingen in de loods blijven staan. De eigenaar mag de loods niet meer in, om verkoop van de maskers te voorkomen. De maximale straf voor verkoop van de schadelijke waar is zes jaar cel.

Het is in Nederland sinds 1993 verboden asbesthoudende producten te verkopen, vanwege het risico op kanker. De ILT spoort particulieren die in het bezit zijn van gasmaskers met filterblikjes aan deze luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic naar de milieustraat te brengen.