Homorechten

Chinese dating-app opeens afgesloten

Een Chinese dating-app en website voor lesbiennes is uit de lucht gehaald. Dit gebeurde een week nadat op 20 mei in Shanghai op een huwelijksmarkt ouders van transgender kinderen waren verwijderd, toen ze demonstreerden voor meer homorechten. Dit meldt de BBC.

Het eerst verdween de website. Maandag merkten vijf miljoen gebruikers dat de Rela-app niet meer werkte. Waarom de Cyberspace Administration of China (CAC) tot het afsluiten is overgegaan is onduidelijk. Er is geen officiële verklaring gegeven. Gebruikers zien een direct verband tussen de demonstratie van 20 mei (Lover’s Day) en het sluiten van de site en de app. Rela was een van de initiatiefnemers van die bijeenkomst.

Homoseksualiteit is in China niet verboden, maar werd tot 2001 als geestelijke afwijking gezien. Nog steeds staan veel conservatieve kringen daar zo tegenover.

In april werd de dating app Zank, voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen, ook al afgesloten. CAC gaf toen als reden aan dat de inhoud pornografisch zou zijn.

Op social media waren de reacties uiteenlopend. Waar de een droog opmerkte dat er kennelijk geen „homoseksualiteit bestaat in China”, waren er ook fellere reacties: „Homoseksualiteit is westers kwaad. Han-verraders!”

De sluiting van de sites staat in schril contrast met de ontwikkelingen in Taiwan vorige week. Daar besloot het constitutionele hof dat mensen van hetzelfde geslacht in het huwelijk kunnen treden. Taiwan is daarmee het eerste Aziatische land waar homohuwelijken wettelijk zijn toegestaan. (NRC)