‘disproportioneel’

Facebook ziet niets in Duits wetsvoorstel tegen haatzaaien

Het Duitse wetsvoorstel om sociale media zover te krijgen dat ze ongepaste inhoud snel verwijderen, is „niet geschikt” om het probleem rond de verspreiding van haatzaaiende berichten en misleidend nieuws op te lossen. Dat zei een woordvoerder van Facebook dinsdag tegen techsite Engadget. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas diende het wetsvoorstel in maart in. Daarin staat dat socialemediabedrijven als Facebook en Twitter erg hoog oplopende boetes – tot 50 miljoen euro – kunnen krijgen als ze haatzaaiende berichten of nepnieuws langer dan 24 uur nadat er melding van is gemaakt laten staan. Maas zei dat er „net zo weinig tolerantie moet zijn voor criminele uitingen op social media als op straat”. Facebook zegt de zorgen van Maas te delen, maar dit wetsvoorstel zou juist „aanmoedigen om inhoud te verwijderen die duidelijk níét illegaal is” uit angst voor een eventuele „disproportionele” boete. „Het zou ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor complexe wettelijke kwesties van publieke autoriteiten wordt overgeheveld naar private bedrijven.” (NRC)