Bondgenootschap

Die Welt : ‘Duitsland blokkeert NAVO-top in Istanbul’

Duitsland heeft samen met onder meer Nederland een topconferentie van de NAVO in Istanbul geblokkerd. Volgens Die Welt omdat Berlijn de Turkse regering die eer niet gunt. Duitsland vreest dat de indruk zou worden gewekt dat het bondgenootschap de binnenlandse politiek van Erdogan steunt. De Turkse president Erdogan heeft het westerse bondgenootschap vorig jaar op de top in Warschau uitgenodigd om naar Turkije te komen. Bronnen in de NAVO-top hebben laten weten dat Duitsland werd gesteund door Frankrijk, Nederland en Denemarken. Als blijkt dat de NAVO de uitnodiging van Erdogan op aandringen van Duitsland heeft afgeslagen, kan dit de toch al beroerde betrekkingen tussen Berlijn en Ankara nog verder beschadigen. Ook de relatie tussen Den Haag en Ankara staat onder druk. (ANP)