Besluit over ‘Parijs’

VN-chef Gutteres: Trump wijs klimaatakkoord niet af

Na paus Franciscus en de landen van de G7 heeft ook VN-chef Antinio Guterres de druk op president Donald Trump opgevoerd om niet uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. In een lezing bij de Universiteit van New York zei Gutteres: „De boodschap is simpel: de duurzame trein heeft het station verlaten. Wie niet instapt, zal achterblijven.”

Gutteres zei ook dat het gesprek over klimaat rustig gevoerd moet worden en dat zijn deur altijd open staat „voor iedereen die wil discussiëren over de weg voorwaarts, zelfs voor degenen met afwijkende standpunten”.

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd uit het akoord te stappen, dat eind 2015 werd gesloten en op de valreep door president Obama werd geratificeerd. Volgens Trump is het akkoord, waarin is vastgelegd dat de temperatuur door de uitstoot van broeikasgassen niet mer meer dan twee graden mag stijgen, slecht voor de Amerikaanse economie.

Binnen de regering bestaat verdeeldheid. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en Trumps schoonzoon Jared Kushner zijn prominente voorstanders van het akkoord. Trumps adviseur Steve Bannon en het hoofd van het milieuagentschap EPA, Scott Pruitt, zijn fervente tegenstanders. Trump heeft gezegd deze week een besluit te nemen. (NRC)