Theaters en concertzalen

Meer omzet voor podia in 2016 dankzij horeca en zaalverhuur

De omzet van de Nederlandse schouwburgen en concertgebouwen is in 2016 gestegen dankzij grotere uitgaven in de horecavoorzieningen en meer zalenverhuur. Het aantal voorstellingen en concerten bleef gelijk (27.975) ten opzichte van 2015 en was goed voor tien miljoen bezoeken en 78 procent van de totale omzet (523 miljoen euro). Volgens directeur Hedwig Verhoeven van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, die de cijfers publiceert, laat dit zien dat „schouwburgen en concertgebouwen ondernemender worden geleid en intensiever worden gebruikt”. Ook het aantal mensen dat werkt bij een theater nam toe, met 6,5 procent ten opzichte van 2015 (14.178 personen). Het aandeel ‘flexibele inhuur’ steeg met 10,5 procent. De inzet van vrijwilligers nam ook toe, met 14 procent. (NRC)