Sekstoerisme

Australië wil uitreisverbod pedoseksuelen om misbruik in Zuidoost-Azië te stoppen

Australië heeft een plan gepresenteerd waarmee het veroordeelde pedoseksuelen onmogelijk wordt gemaakt naar het buitenland te reizen. Met het uitreisverbod wil het land voorkomen dat de pedoseksuelen in relatief nabij gelegen landen in Zuidoost-Azië kinderen misbruiken.

Naar eigen zeggen is Australië het eerste land dat de maatregel neemt. Volgens BZ-minister Bishop betreft het 20.000 personen die op een landelijke lijst van veroordeelden voor kindermisbruik staan; 3.200 van hen begingen dusdanig zware vergrijpen, dat ze hun reisdocument levenslang verliezen. Anderen werden veroordeeld voor lichtere zaken en komen in de loop van tijd in aanmerking voor verwijdering van de lijst en een nieuw paspoort.

Sekstoerisme en kindermisbruik zijn een groot probleem in Zuidoost-Azië. Australische pedoseksuelen zijn er berucht, ook omdat ze er goedkoop kunnen komen. Australië stelde al eerder wetgeving in die veroordeelde pedoseksuelen verplicht voorafgaand aan een buitenlandse reis melding te maken van de bestemming.

Volgens minister Bishop reisden vorig jaar 800 geregistreerden pedoseksuelen naar het buitenland, van wie de helft zich niet had aangemeld. Eerder probeerde Australië de praktijk aan te pakken door celstraf voor misbruik in het buitenland te verhogen naar 25 jaar.

Het parlement moet nog over het voorstel stemmen. Volgens The Guardian Australia werden bij de bekendmaking van de plannen dinsdag meteen bezwaren geuit door het procureur-generaal, die vreest voor de gevolgen voor mensen die voor het eerst veroordeeld worden.

De Australische senator Hinch, die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor strengere wetgeving, benadrukte dat tijdelijke paspoorten kunnen worden verstrekt aan veroordeelde pedoseksuelen die met bewijs voor zakelijke of familiaire redenen moeten reizen. Ook stelde hij dat het bij deze wetgeving niet gaat om de „tiener die betrapt wordt op sexting met zijn 15-jarige vriendinnetje”. (AP)

    • Clara van de Wiel