200.000 gasmaskers met asbest in beslag genomen

De maskers werden aangetroffen in een loods in Limburg. De eigenaar wordt ervan verdacht ze te koop aan te bieden.

Een gasmasker, niet hetzelfde type als in het artikel.
Een gasmasker, niet hetzelfde type als in het artikel. Foto George Hodan

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dinsdag in een loods in de Limburgse gemeente Maasgouw zo’n 210.000 asbesthoudende gasmaskers aangetroffen. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft hierop een voorlopige maatregel opgelegd aan de eigenaar van de gasmaskers, die ervan wordt verdacht de maskers op de markt te brengen.

In maart werd een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verkoop van asbestbevattende gasmaskers. Aanleiding was een uitzending van televisieprogramma Hart van Nederland in maart, waarin eigenaar van asbest-inventarisatiebureau Rontrex Ron Versluis liet weten te zijn benaderd door een koper van een legerkist met daarin tientallen oude Russische legergasmaskers. De koper vermoedde dat er asbest in de spullen aanwezig was. Uit het onderzoek dat Versluis liet doen bleek dit inderdaad het geval te zijn. Hart van Nederland bracht vervolgens de ILT op de hoogte van de bevindingen van Versluis.

Maasgouw

In het strafrechtelijk onderzoek kwam de loods in Maasgouw aan het licht. Ook deze maskers, die in 5.250 legerkisten werden gevonden, zouden uit Rusland zijn geïmporteerd en op internet te koop worden aangeboden. De filters van de maskers bevatten vermoedelijk hechtgebonden chrysotiel, ook wel wit asbest genoemd. Hechtgebonden asbest geeft normaal gesproken weinig vezels af en is daardoor minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest.

De ILT waarschuwt desondanks voor de gevaren van de verkoop van de maskers voor de volksgezondheid:

“Het filter is een blikje of busje dat aan het masker wordt geschroefd. De gebruiker zou zo ‘gasvrije’ lucht moeten inademen. Echter, de filterlaag in het blikje bestaat voor een deel uit asbestvezels. Die kunnen in de longen komen en de gezondheid schaden.”

Volgens het parket zijn de filterbussen of blikjes te herkennen aan een Russische lettercode. Naast de gasmaskers bevatten ook de oude Russische legerkisten, waarin de maskers zitten, asbest. Het is niet bekend hoeveel exemplaren er op internet worden aangeboden.

Voorlopige maatregel

De voorlopige maatregel die dinsdag werd opgelegd aan de eigenaar van de maskers betekent dat de goederen, die in aanmerking komen voor beslaglegging, uit praktische overwegingen in de loods blijven staan. De eigenaar krijgt geen toegang meer tot de loods om te voorkomen dat de maskers worden verkocht. De maximale straf voor een dergelijk misdrijf is zes jaar cel.

Het is in Nederland sinds 1993 verboden asbesthoudende producten te verkopen omdat asbestdeeltjes op termijn kanker kunnen veroorzaken. De ILT spoort particulieren die in het bezit zijn van gasmaskers met filterblikjes aan deze luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic naar de milieustraat te brengen.