rakketproef

Opnieuw plonst er vanuit Noord-Korea een raket in de Japanse Zee

Noord-Korea heeft maandag voor de derde keer in ongeveer twee weken een raketproef uitgevoerd. Het gaat om minstens één korteafstandraket, die neerkwam in de zee ten oosten van het land. Dat meldt persbureau Reuters.

De raket bereikte een hoogte van 120 kilometer en kwam zo’n 450 kilometer neer vanaf de lanceerlocatie. Dat is bijna net zo ver als een projectiel dat de Noord-Koreanen een week geleden afschoten. Met die vluchtafstand is de testraket hoogstwaarschijnlijk neergekomen in Japanse wateren.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft gezworen maatregelen te treffen: „Zoals we laatst zijn overeengekomen bij het G7-overleg heeft Noord-Korea topprioriteit voor de internationale gemeenschap. In samenwerking met de Verenigde Staten zullen we actie ondernemen om Noord-Korea af te schrikken.”

Rusland heeft de lancering ook veroordeeld, bericht Reuters. Tegelijkertijd maant het Kremlin de betrokken partijen tot kalmte. „We roepen de partners met wie we samenwerken op terughoudendheid te tonen, ook als het gaat om militair optreden in de regio”, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Vladimir Titov.

China kwam met een soortgelijke oproep. President Trump twitterde dat deze lancering vooral respectloos is naar de Chinezen toe.

Vermoedelijk was de raket die Noord-Korea lanceerde er één van het type Scud. Die ballistische raket voor korte afstanden is ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie, en wordt voornamelijk gebruikt door veel voormalige oostblokstaten en landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Ondanks dergelijke internationale druk gaat Noord-Korea de laatste weken stug door met zijn raketlanceringen. De sterk afgezonderde stalinistische staat test niet alleen Scuds, maar ook zelfontworpen raketten. Die lijken een steeds groter bereik te krijgen. De Hwasong-12, die eerder deze maand een testvlucht maakte, zou de tweeduizend kilometer kunnen halen. (NRC)

    • Vincent Sondermeijer