Trumpblog

Trump noemt Londense burgemeester ‘zielig’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump noemt Londense burgemeester 'zielig'

De onenigheid tussen de Londense burgemeester Sadiq Khan en Donald Trump heeft maandag een nieuw dieptepunt bereikt. De Amerikaanse president noemde de Brit op Twitter "zielig" en betichtte de media ervan dat ze "hard hun best doen" om Khan's lezing aan de man te brengen. Het dispuut draait om de communicatie van de burgemeester na de aanslagen in Londen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Pathetic excuse by London Mayor Sadiq Khan who had to think fast on his "no reason to be alarmed" statement. MSM is working hard to sell it!

Khan verklaarde zondag in een interview dat de Londenaren "de komende dagen" meer politie zouden zien op straat maar dat de zich "geen zorgen moeten maken": het hoorde erbij in de nasleep van de gebeurtenissen een dag eerder. Letterlijk zei hij: "Londoners will see an increased police presence today and over the course of the next few days - no reason to be alarmed."

Trump misbruikte echter die boodschap door slechts een deel van de verklaring uit te lichten op Twitter en daarmee de burgmeester van Londen te bekritiseren. De Republikein suggereerde - zonder de context toe te voegen - dat de aanslag niet de moeite waard was om bezorgd over te zijn.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump At least 7 dead and 48 wounded in terror attack and Mayor of London says there is "no reason to be alarmed!"

Een woordvoerder van Khan betichtte Trump er zondag van dat hij "slecht geïnformeerd was" en de teksten van de Londense burgmeester "uit zijn verband had gerukt". Daarop reageerde de Amerikaanse president maandag met zijn tweet dat Khan "pathetisch" is.

Trump gebruikte de gebeurtenissen van zaterdag om de urgentie van zijn eigen inreisverbod (waarbij inwoners van verschillende Arabische landen de toegang tot de VS worden ontzegd) te benadrukken. Khan is een fel tegenstander van die maatregel, omdat die volgens hem moslims discrimineert. Verschillende rechtbanken en gerechtshoven in de VS hebben het aanvankelijk verbod en een afgezwakte versie tegengehouden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We need to be smart, vigilant and tough. We need the courts to give us back our rights. We need the Travel Ban as an extra level of safety!

De uitlatingen van Trump staan in schril contrast met wat de Amerikaanse ambassadeur in Londen, Lew Lukens, na de aanslag zei. "Ik prijs het sterke leiderschap dat de burgemeester van Londen toont na deze verschrikkelijke aanval", zo liet hij weten.

Twitter avatar USAinUK U.S. Embassy London I commend the strong leadership of the @MayorofLondon as he leads the city forward after this heinous attack. – LLu… https://t.co/1rizkAQU6r

De onenigheid tussen de twee gaat al wat verder terug. Khan liet begin dit jaar in een interview bij de BBC weten dat hij de maatregel "schandelijk" vindt en dat Trump de strijd om het inreisverbod zou "verliezen". "Ik vind 'm persoonlijk maar een hans worst." Eerder al had hij verklaard dat Trumps ideeën over de islam waren te kenmerken als "onwetend". De Republikein daagde de Londense burgemeester daarop uit voor een IQ-test. Trumps oudste zoon Donald liet zich na de eerdere aanslag in Londen eveneens negatief uit over Khan.

'Trump verraste ook eigen topambtenaren met NAVO-speech'

Niet alleen leiders van de NAVO-lidstaten, ook Trumps eigen ministers en veiligheidsadviseur waren verbijsterd door de speech die de Amerikaanse president vorige maand gaf bij de NAVO in Brussel. Dat schrijft Politico maandag.

Trump stelde de NAVO-leiders vorige maand tijdens zijn bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier teleur, omdat hij niet expliciet liet blijken dat hij artikel 5 van het NAVO-verdrag - waarin staat dat een aanval op één van de lidstaten een aanval betekent op álle lidstaten - onderschreef. In plaats daarvan eiste Trump van de overige lidstaten dat zij hun defensiebudgetten moesten opschroeven. Dat was bekend.

Volgens Politico verraste Trump echter ook zijn ministers Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken), James Mattis (Defensie) en veiligheidsadviseur Herbert McMaster. Zij werkten in de aanloop naar Trumps bezoek samen aan de speech en waren niet op de hoogte van Trumps voornemen om het gedeelte over artikel 5 eruit te laten.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Stel je even voor wat dit betekent voor geloofwaardigheid v McMaster, Mattis en Tillerson + hun mogelijkheid met andere landen zaken te doen
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..en voor geloofwaardigheid NAVO: dat Trump solidariteitsgarantie (art.5) ondanks advies v topadviseurs niet noemde, krijgt nu extra gewicht
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..en de kern van de NAVO is afschrikking - en die staat of valt bij geloofwaardigheid
Lees ook: Trump zet NAVO-landen onder druk

Volgens Politico is wat gezien werd als een belangrijke politieke koerswijziging van de Amerikanen ten opzichte van de NAVO daarom wellicht beter uit te leggen als een "belangrijk breekpunt" in de Trump-regering.

Poetin: ik kende Flynn niet

De Russische president Poetin zegt amper een woord gewisseld te hebben met de in opspraak geraakte voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn tijdens een etentje in 2015 in Moskou. Dat liet Poetin weten tijdens een interview met NBC News.

Flynn zat tijdens een galadiner ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de aan de Russische overheid gelieerde tv-zender Russia Today naast Poetin. Maar volgens Poetin wist hij niet eens wie Flynn was totdat hij opgestaan was en hij erop geattendeerd werd dat hij naast Flynn had gezeten.

Flynn kreeg 45.000 dollar van RT om een praatje te houden op het diner. Volgens critici toont zijn plaats naast Poetin aan dat er nauwe banden tussen beide mannen bestonden.

Michael Flynn werd in februari vlak na zijn aanstelling op als nationaal veiligheidsadviseur. Hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS in de periode voordat hij zijn functie kreeg. De FBI en verschillende commissies onderzoeken of Flynn iets heeft misdaan.

Tillerson: VS gaan minder uitstoten

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft vrijdag gezegd dat de VS wel minder broeikasgassen uit gaan stoten, ondanks dat het land zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs.

Daarmee reageert Tillerson voor het eerst op de beslissing van president Trump om het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen. Tillerson, voormalig CEO van oliebedrijf ExxonMobil had Trump geadviseerd het klimaatakkoord niet op te zeggen.

Lees ook: Zonder de VS moeten China en de EU het doen

Nu Trump anders heeft besloten benadrukt Tillerson dat de VS ook zonder het klimaatakkoord kan zorgen voor minder uitstoot. "Het opzeggen van het verdrag is vooral een politieke beslissing", aldus Tillerson.

Trump wil inreisverbod voorleggen aan Hooggerechtshof

De regering van president Trump heeft het Hooggerechtshof gevraagd het inreisverbod uit zes overwegend islamitische landen toch in te mogen stellen. Dat meldt persbureau Reuters.

Meerdere federale rechters hebben het verbod eerder naar de prullenbank verwezen, omdat het volgens hen discriminerend is. De laatste rechtbank waar het inreisverbod besproken werd was het hof van beroep in de staat Virginia, vorige week. Het ministerie van Justitie zegt dat die rechtbank fouten heeft gemaakt.

Met een noodverzoek heeft de regering het Hooggerechtshof gevraagd zo snel mogelijk naar de zaak te kijken. Het Hooggerechtshof beslist zelf welke zaken er behandeld worden, maar vanwege het belang van de zaak is de kans groot dat deze zaak voor de negen rechters komt.

Binnen twee weken zou er besloten kunnen worden of het noodverzoek wordt ingewilligd. Dan gaat het inreisverbod per direct in, totdat het hof zich over de hele zaak buigt, waarschijnlijk in oktober. Omdat het gaat over een inreisverbod van negentig dagen, zou de uitspraak volgen lang nadat het inreisverbod alweer voorbij is.

Comey verschijnt volgende week voor Senaatscommissie

De onlangs ontslagen FBI-directeur James Comey getuigt 8 juni voor de Senaatscommissie die onderzoek doet naar de mogelijke banden tussen Trump-medewerkers en Rusland. Dat meldt persbureau AP op basis van de commissie.

Het is de eerste keer dat hij gehoord wordt sinds zijn ontslag begin mei. CNN bracht eerder op donderdag al dat Comey binnenkort voor de Senaatscommissie moet verschijnen. De commissie heeft dat nieuws nu bevestigd en ook de datum bekendgemaakt.

CNN meldt op basis van een anonieme bron dat Comey zal bevestigen dat Trump hem onder druk heeft proberen te zetten om het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen stop te zetten.

Lees ook: Trump verrast vriend en vijand met haastig ontslag FBI-directeur Comey

Comey werd vorige maand op staande voet ontslagen. Volgens een verklaring van het Witte Huis had Comey fouten gemaakt in zijn onderzoek naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton.

Amerikaanse ambassade blijft voorlopig in Tel Aviv

De Amerikaanse ambassade verhuist voorlopig niet van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend, aldus persbureau AP. Trump deed in januari vorig jaar wel de belofte dat hij de ambassade zou verplaatsen.

Een woordvoerder van het Witte Huis laat in een verklaring weten dat de verhuizing is uitgesteld om de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina te bevorderen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump besluit: de Amerikaanse ambassade verhuist toch niet van Tel Aviv naar Jeruzalem. Zal Netanyahu niet leuk vinden.

Israël en Palestina hebben beide een territoriale claim op Jeruzalem. De VS hebben Jeruzalem nooit willen erkennen als hoofdstad van Israël. Laatstgenoemde is het enige land dat Jeruzalem als de Israëlische hoofdstad ziet. Er is geen enkele ambassade gevestigd.

Al in 1995 nam het Amerikaanse Congres een wet aan die verordonneert dat Amerikaanse diplomaten hun werk moeten doen vanuit Jeruzalem. Maar sindsdien hebben alle presidenten dit tegengehouden, schreef NRC-correspondent Derk Walters eerder:

"Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zou immers kunnen leiden tot een enorme reactie van de Palestijnen, de rest van de Arabische wereld en zelfs de rest van de moslimwereld."

Poetin noemt Trump rechtdoorzee

De Russische president Vladimir Poetin heeft Donald Trump donderdag in een persconferentie met internationale media een "rechtdoorzee en eerlijk" persoon genoemd. Ook vindt hij zijn Amerikaanse ambtgenoot een man met "een frisse visie".

Hoewel de uitspraken die Trump tijdens zijn presidentscampagne deed over Rusland volgens Poetin bemoedigend hebben gewerkt, zorgt het FBI-onderzoek dat momenteel gaande is naar de Russische inmenging tijdens diezelfde verkiezingen voor ruis op de lijn.

Volgens de Russische president heeft de anti-Russische houding in de VS ertoe geleid dat samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding niet goed van de grond komt.

Poetin benadrukte dat hij desondanks nog altijd hoopt op een "constructieve dialoog" met de Trump-regering. Gevraagd of hij nog advies heeft voor Trump antwoordde hij:

"Het zou contraproductief werken. Een persoon als president Trump heeft geen advies nodig, zeker niet op het gebied van politieke zaken."

'Nigel Farage in beeld bij FBI-onderzoek'

De FBI zou Nigel Farage, de voormalige leider van de UK Independence Party (UKIP), tot een 'person of interest' hebben bestempeld in het lopende onderzoek naar mogelijke contacten tussen het team van Donald Trump en Rusland. Dat betekent niet dat hij ergens van verdacht wordt, maar dat onderzocht wordt of hij relevante informatie heeft voor het onderzoek.

Dat schrijft The Guardian donderdag op basis van bronnen. Farage zelf noemt het verhaal dat hij onderwerp van onderzoek is tegenover de Daily Mail 'hysterie'.

"Ik geloof er niks van. Ik heb geen connecties met Rusland. Ik ben er nooit geweest en heb er ook geen zakelijke belangen."

Ook een woordvoerder van UKIP ontkent dat Farage ooit contact heeft gehad met Russische politici, "behalve oppositieleider Garry Kasparov".

Farage trok zich in 2016 terug uit de UKIP partij na een succesvolle campagne voor Brexit. Daarna werd hij regelmatig gespot met Donald Trump in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook zou hij contact hebben gehad met Julian Assange.

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage Dinner with The Donald. https://t.co/KAdvZ84d2Y

"Als je zoekt naar Rusland, Julian Assange en Donald Trump, dan kom je Nigel Farage heel vaak tegen", zou een bron tegen The Guardian hebben gezegd. "Daarom wordt er veel op hem gelet."

Michael Flynn en Trumps advocaat gedagvaard in Rusland-onderzoek

Michael Flynn, de opgestapte voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, en Trumps advocaat Michael Cohen zijn door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gedagvaard. De commissie wil hen horen in het onderzoek naar mogelijke banden tussen de campagne van Trump en Rusland.

Ook de bedrijven van Flynn en Cohen zijn gedagvaard. De commissie verlangt dat Flynn en Cohen een verklaring afleggen voor de commissie. Daarnaast moeten ze hun persoonlijke en zakelijke administratie overleggen. Naast deze vier dagvaardingen, vaardigde de commissie er nog drie uit richting het Nationaal Veiligheids Agentschap, de FBI en de CIA.

Michael Flynn nam in februari ontslag nadat hij gesprekken met de Russische ambassadeur had verzwegen. Hij weigerde eerder te getuigen voor de Inlichtingencommissie, door zich te beroepen op zijn recht om te zwijgen. Op de dagvaarding van woensdag heeft hij nog niet gereageerd. Cohen, die eerder ook weigerde informatie te verstrekken, heeft al wel laten weten dat als een dagvaarding arriveert hij zal meewerken.

'Comey zal snel getuigen'

Woensdag meldde CNN dat de onlangs ontslagen voormalige chef van de FBI James Comey waarschijnlijk volgende week al zal getuigen voor de Inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat: een andere onderzoekscommissie dan die waarvoor Flynn en Cohen moeten verschijnen. Het werd al verwacht dat Comey zou getuigen, maar alvorens hij dat kon doen moest er eerst bepaald worden over een eventuele getuigenis voor de Senaat niet zou botsen met een weer ander voortdurende onderzoek door Speciaal Aanklager Robert Mueller. Mueller werd vorige week benoemd als speciale aanklager om het politie-onderzoek leiden naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en banden tussen de campagne van president Donald Trump en Rusland.

Muellers team en Comey hebben echter overeenstemming bereikt over wat de gewezen FBI-baas wel en niet kan bespreken in de Senaat, waardoor Comey mogelijk volgende week al kan getuigen. Verwacht wordt dat Comey zal praten over de manier waarop Trump druk op hem uitoefende om het onderzoek naar banden tussen Rusland en zijn campagne te staken.

Spicer: 'De president weet precies wat hij bedoelde'

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, heeft tijdens een persconferentie ontkend dat de mysterieuze tweet van Donald Trump van een dag eerder een fout was.

Op de persconferentie, waar geen camera's bij aanwezig waren, zei Spicer:

“De president en een kleine groep mensen weten precies wat hij bedoelde."

Een geluidsopname van de persconferentie:

Reporters to @PressSec Sean Spicer:
"What is 'covfefe'?"
"What does it mean?"
More on Trump's mysterious tweet: https://t.co/8Vmt5hpnGK pic.twitter.com/AyaPKxJ9Rx

— POLITICO (@politico) 31 mei 2017

Spicer ging verder niet in op vragen van journalisten, die in lachen waren uitgebarsten.

'Covfefe'

De tweet met de tekst "Despite the negative press covfefe" leidden urenlang tot hilariteit en speculatie online.

De inmiddels verwijderde tweet. @realDonaldTrump

Pas zes uur later, toen de president wakker werd, werd de tweet weer verwijderd. Trump deed de tweet zelf af met een grap:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Who can figure out the true meaning of "covfefe" ??? Enjoy!

Elon Musk vertrekt uit adviesraad als Trump uit 'Parijs' stapt

Elon Musk, directeur van ruimtevaartbedrijf SpaceX en fabrikant van elektrische auto's Tesla, dreigt te vertrekken als adviseur van Donald Trump als de president besluit uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Verschillende Amerikaanse media meldden woensdag op basis van anonieme bronnen dat de president dat van plan is.

Naar aanleiding van die berichten zei Musk op Twitter dat hij er alles aan heeft gedaan om de president te adviseren in het klimaatakkoord te blijven, "via anderen in het Witte Huis en via adviesraden":

Twitter avatar elonmusk Elon Musk Don't know which way Paris will go, but I've done all I can to advise directly to POTUS, through others in WH & via councils, that we remain

Op de vraag van een twitteraar wat Musk zou doen als de VS toch uit de klimaatakkoorden stappen, zegt Musk dat hij in dat geval "geen andere keus" heeft dan uit de adviesraden van het Witte Huis te stappen:

Twitter avatar elonmusk Elon Musk @schneby Will have no choice but to depart councils in that case
Lees ook het interview met klimaatexpert Janet Ranganathan: ‘Klimaatakkoord stort niet in als Amerika afhaakt’

Musk zit in drie adviesraden: de Strategic and Policy Forum, de Manufacturing Jobs Initiative en een raad over infrastructuur. Hij heeft aangegeven in de raden te zitten om "de wereld naar het gebruik van meer duurzame energie te sturen" en hij heeft meerdere keren gepleit voor een CO2-belasting. Tesla kocht afgelopen jaar SolarCity, een fabrikant van zonnepanelen.

Uber-directeur Travis Kalanick vertrok al eerder uit de Strategic and Policy Forum omdat hij het niet eens was met het beleid van de Amerikaanse president. Musk en Kalanick traden in december toe tot de raad. Hoewel ze ontkenden dat dat betekent dat ze het beleid van Trump steunen, hebben ze daar beiden kritiek op gekregen.

CNN verbreekt banden met komiek wegens onthoofde Trump

CNN heeft de banden met Kathy Griffin, de komiek die sinds 2007 de oudejaarsshow presenteerde bij de Amerikaanse zender, verbroken. Aanleiding is een video van een fotoshoot waarin ze een bebloed hoofd van Donald Trump vasthoudt. Celebritysite TMZ publiceerde een foto en de video van de shoot. De beelden verspreidden zich dinsdag razendsnel.

Kathy Griffin Beheads Donald Trump in Shocking Photo Shoot (PHOTO) https://t.co/UM9GHRrFf5

— TMZ (@TMZ) 30 mei 2017

De zoon van Donald Trump, Donald Trump Jr., reageerde al gauw op Twitter met de tekst:

"Walgelijk en niet verrassend. Dit is links vandaag de dag. Dit vinden zij acceptabel. Stel je voor als een conservatief dit bij Obama had gedaan toen hij president was"

Twitter avatar DonaldJTrumpJr Donald Trump Jr. Disgusting but not surprising. This is the left today. They consider this acceptable. Imagine a conservative did th… https://t.co/vs6FeEGyTP

Ook de dochter van Bill en Hillary Clinton reageerde op Twitter:

Twitter avatar ChelseaClinton Chelsea Clinton This is vile and wrong. It is never funny to joke about killing a president. https://t.co/zIiuKoMyFw

Hoewel Griffin eerst de foto afdeed als 'grapje', ging ze woensdag uiteindelijk toch door het stof. Op Twitter plaatste ze onderstaande video met de tekst "I am sorry. I went too far. I was wrong.". In de video zegt ze:

"Ik ben de grens over gegaan. Ik verleg de grens, en dan ga ik eroverheen. Ik ben te ver gegaan. Deze foto is te schokkend. Ik begrijp hoe die mensen heeft beledigd. Het was niet grappig. Ik snap het nu."

I am sorry. I went too far. I was wrong. pic.twitter.com/LBKvqf9xFB

— Kathy Griffin (@kathygriffin) 30 mei 2017

Ook zei ze dat ze de fotograaf Tyler Shields, die bekend staat om schokkende foto's (hij kwam ook in opspraak wegens een foto van Lindsey Lohan met een pistool in haar mond), had gevraagd de foto te verwijderen.

Het excuus mocht niet baten. Ze zal niet terugkeren bij het jaarlijkse nieuwjaarsprogramma van CNN. Die presenteerde ze samen met journalist Anderson Cooper. Cooper distantieerde zich ook al van Griffins actie.

Trump zelf reageerde op de foto dat Griffin "zich zou moeten schamen" en dat zijn kinderen erg zijn geraakt door de foto:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Kathy Griffin should be ashamed of herself. My children, especially my 11 year old son, Barron, are having a hard time with this. Sick!

'Covfefe' is niet meer

Voor de liefhebbers: Trump heeft de 'covfefe'-tweet inmiddels verwijderd. Hij volgde die op met dit bericht:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Who can figure out the true meaning of "covfefe" ??? Enjoy!
Lees ook: Lachen om de broekzaktweet van Trump

Luchtig: broekzaktweet Trump leidt tot lacherige reacties

"Ondanks alle negatieve pers", begon Donald Trump op woensdagochtend op zijn Twitter-account. Wat de Amerikaanse president precies over de pers te melden had, werd echter niet duidelijk: het bericht eindigt abrupt met de letterbrij 'covfefe'.

@realDonaldTrump

Twitter bleek opnieuw genadeloos: kort na de tweet rolden de eerste grappen al over het medium.

Twitter avatar DarthPutinKGB Darth Putin To save humanity, US nuclear codes will now have a spell check.
#covfefe
Twitter avatar tvoti Todd VanDerWerff While I was watching the finale, did we decide how to pronounce "covfefe," which is now in my phone's autocorrect?
Twitter avatar sstarz75 Stacey Startzel My contribution to #covfefe
G'night Twitter and thanks for the belly laughs https://t.co/2851MIWnF3
Twitter avatar HoratioMustard Mean Mr. Mustard Was literally about to Google #Covfefe thinking I was the dumb one for not knowing what it meant. https://t.co/51VoPSe4F3
Twitter avatar DLIsenhourJr David Isenhour #covfefe Twitter is the best Twitter. https://t.co/bGExVR9udr
Twitter avatar g33uu Morgan The best part of waking up, is #covfefe in your cup https://t.co/Xkh1VkILWa
Twitter avatar Spacekatgal Brianna Covfefe Wu They said it couldn't be done. #Covfefe https://t.co/px8l20fFep
Twitter avatar MohamedMOSalih Mohamed Salih 1. Somebody will name a newborn covfefe 2. Somebody will probably get a covfefe tattoo 3. Covfefe will become a new holiday #covfefe
Twitter avatar zachbraff Zach Braff "Not only is covfefe a word, it's the greatest word ever uttered." https://t.co/kWhfLrFaKn
Twitter avatar baphomet69636 🔥Baphomet🔥 #covfefe I'd like to solve the puzzle https://t.co/e9Xiou3TGF
Twitter avatar pattonoswalt Patton Oswalt I don't always drink beer, but when I do, I prefer Covfefe.
Twitter avatar Nokterian Martin van Vuuren Going to watch some house of #covfefe https://t.co/wAdrRzHGN7

Sommigen vroegen zich af of de tweet consequenties moet hebben:

Twitter avatar letter2daddy Alan Espinoza Please dear God. Let some smart aleck journalist ask Sean Spicer what #covfefe means.

Of dat de tweet misschien meer was dan alleen een broekzaktweet:

Twitter avatar AlecComes Alec Comes The world right now, trying to figure out #covfefe https://t.co/6KCtqGVy7u
Twitter avatar Freeze26_ Juan Trying to figure out what #Covfefe means even though it's just a meaningless typo... https://t.co/KQQPmoocGr

Pr-chef Dubke stapt op

Pr-chef van president Donald Trump, Mike Dubke, legt al na drie maanden zijn functie neer. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt. De 47-jarige Dubke gaf geen reden voor zijn ontslag, maar vermoedelijk houdt het nieuws verband met de wens van de president om zijn team te wijzigen na de politieke onrust die is ontstaan door het Ruslandonderzoek. Trump beklaagde zich eerder over het lekken van informatie door stafleden van het Witte Huis.

Dubke werd in maart voorgedragen door woordvoerder Sean Spicer voor de functie van communicatiedirecteur. Ook Spicer wordt nu genoemd als een van de mogelijke slachtoffers van Trumps voornemen zijn team te wijzigen.

Dubke had zijn ontslag al op 18 mei bekendgemaakt, maar vanwege Trumps bezoek aan het buitenland werd gewacht met de officiële bevestiging. Dubke zegt dinsdag in een verklaring:

"Het is een grote eer geweest om president Trump en zijn regering te dienen."

Dubke zal waarschijnlijk weer aan de slag gaan bij de Black Rock Group, zijn eigen communicatiebureau.

Welkom...

in het nieuwe Trumpblog. Hier kunt u alle ontwikkelingen volgen rondom de 45ste president van de Verenigde Staten.

Lees hier het vorige Trumpblog terug: ‘ Trump noemt Londense burgemeester ‘zielig’’