Marokko

Protestleider Nasser Zafzafi uit Rifgebied maandag gearresteerd

Nasser Zafzafi, de leider van de aanhoudende protesten in het Marokkaanse Rifgebied, is maandagmorgen gearresteerd. Dat heeft de hoofdaanklager van het gerechtshof in Al-Hoceima bevestigd. Zafzafi (37) werd sinds vrijdag gezocht. Hij had ineen gebedsdienst in een moskee in Al-Hoceima protest geuit tegen de preek van de imam. Zafzafi wordt beschuldigd van het beledigen van de imam en van het doen van provocerende uitlatingen. Op die vergrijpen staat een celstraf van zes maanden tot drie jaar. De politie probeerde hem vrijdag al op te pakken bij zijn huis. Doordat honderden aanhangers de agenten tegenhielden, wist hij te ontkomen. Zafzafi is sinds oktober het gezicht van de protestbeweging in het Rifgebied. Veel Riffijnen vinden dat ze worden achtergesteld bij andere Marokkanen. (NRC)