Filmoverzicht: ‘Baywatch’ heeft weinig om het lijf en ‘Broers’ is persoonlijk en aangrijpend

De filmredactie van NRC bespreekt elke week de nieuwste films. Met deze week onder andere: Baywatch, Broers en Kill Switch.

 • ●●●●

  Broers: Drama

  Regisseur Bram Schouw bewijst opnieuw zijn instinct voor balans: zijn visueel dik aangezette melancholie scheert gevaarlijk langs de afgrond van manipulatieve mooifilmerij zonder daar in te duikelen. Die bereidheid om risico’s te nemen levert een persoonlijke en aangrijpende film op, want dat is Broers, met acteurs die volstrekt naturel overkomen. Hooguit valt Broers te verwijten dat hij een vitale vraag wat koket onbeantwoord laat. Lees de recensie: Sluimerende rancune over de status van volgeling

  Regie: Bram Schouw. Met: Jonas Smulders, Niels Gomperts, Christa Théret. In: 25 bioscopen.

 • ●●●●●

  Kill Switch: Actiefilm

  Kill Switch is een Nederlandse ‘point of view’-film: door de ogen van de held gefilmd, alsof je toekijkt bij een ‘first person shooter’-videogame. Je hebt dan wel een sluw script nodig om dreigende monotonie te doorbreken, en acteurs die zich staande houden tussen de visuele effecten. Op beide punten schiet Kill Switch iets tekort. Het decor is echter geweldig: een apocalyptisch Amsterdam in augmented reality, waar galactische tornado’s schepen en tramstellen uitbraken. Lees de recensie: Een film vol bravoure, maar het is alsof je naar een videogame kijkt

  Regie: Tim Smit. Met: Dan Stevens, Tygo Gernadt, Gijs Scholten van Aschat. In: 9 bioscopen.

 • ●●●●

  La Chana: Documentaire

  Ze praat zoals ze danst. Razendsnel, ritmisch, abrupt, tegen de maat in. Dan weer stil, vol opgeladen energie, wachtend op de volgende eruptie. De Catalaanse flamencodanseres La Chana, Antonia Santiago Amador (Barcelona, 1946), is een natuurkracht. Met veel archiefmateriaal en interviewscènes uit het heden, vertelt de naar haar genoemde documentaire tamelijk traditioneel, maar daarom niet minder enerverend, haar levensgeschiedenis. Lees de recensie: Onmogelijk om tijdens ‘La Chana’ je voeten stil te houden

  Regie: Lucija Stojevic. In: 22 bioscopen..

 • ●●●●

  En amont du fleuve: Roadmovie

  Het verhaal van En amont du fleuve is in zijn uitgebeende speurtochtstructuur even simpel als poëtisch: twee halfbroers die tot voor kort niet van elkaars bestaan wisten zakken na de dood van hun vader met een bootje de Kroatische Zrmanja-rivier af. Ze bereiken na een voettocht over watervallen het klooster waar hij gevonden is. Er is een mysterie rond zijn dood. En de mannen moeten dat met elkaar, en via elkaar, proberen te begrijpen. Vol liefdevolle verwijzingen naar duistere roadmovies per boot als Deliverance, Fitzcarraldo en Apocalypse Now nodigt Hänsel ook de toeschouwer uit aan boord van die bedrieglijk gemoedelijk tuffende boot. Lees de recensie: Een roadmovie die je onder je voelt deinen

  Regie: Marion Hänsel. Met: Olivier Gourmet, Sergi López, John Lynch. In: 2 bioscopen..

 • ●●●●

  Daughters of the Dust: Arthouse

  Het fraai gefotografeerde Daughters of the Dust, grote inspiratiebron voor Beyoncés Lemonade-clips, stamt uit 1991 en was destijds de eerste speelfilm van een Afro-Amerikaanse filmmaakster, Julie Dash, die een bioscooprelease kreeg. De film werd vorig jaar gerestaureerd ter gelegenheid van het 25ste jubileum en komt nu in de Nederlandse bioscoop. Hij geldt als mijlpaal in de historie van de zwarte cinema, maar ook als ijkpunt in discussies over de representatie van etniciteit en vrouwen. Kwesties die nu 26 jaar na dato later weer volop in de belangstelling staan. Lees de recensie: Een lyrische mijlpaal in de geschiedenis van de zwarte cinema

  Regie: Julie Dash. Met: Cora Lee Day, Alva Rogers, Adisa Anderson, Barbara-O, Cheryl Lynn Bruce. In: 3 bioscopen..

 • ●●●●●

  Baywatch: Misdaadkomedie

  Voor Baywatch is de oude cast is vervangen door vers vlees: showworstelaar en acteur Dwayne ‘The Rock’ Johnson speelt de nieuwe Mitch Buchannon, Kelly Rohrbach is als de blonde CJ de bombshell van dienst en hartenbreker Zac Efron (Bad Neighbours, High School Musical) daagt als aan lager wal geraakt Olympische zwemkampioen Matt Brody de macht op de apenrots uit. Er is een plotje rond een perfide vastgoeddeal, maar veel heeft dat niet om het lijf. Lees de recensie: Opnieuw borsten, billen en biceps in de nieuwe Baywatch

  Regie: Seth Gordon. Met: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario. In: 108 bioscopen.

 • ●●●●●

  Souvenir: Drama

  Isabelle Huppert is tot veel in staat, maar zingen kan zij maar beter laten. In Souvenir van de Belgische regisseur Bavo Defurne speelt ze Liliana, die ooit onder de artiestennaam Laura deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Nu staat ze aan de lopende band in een patéfabriek en berust in haar eenzaamheid. Lees de recensie: Isabelle Huppert kan maar beter niet zingen

  Regie: Bavo Defurne. Met: Isabelle Huppert, Kévin Azaïs, Johan Leysen. In: 29 bioscopen.