Zeker twintig doden bij aanslagen in Bagdad

Een autobom ontplofte vlak bij een populaire ijswinkel in Bagdad. Een paar uur later was in de buurt van een overheidsgebouw een tweede aanslag.

Foto Khalid al-Mousily/Reuters

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker twintig mensen om het leven gekomen bij twee aanslagen. Er raakten zo’n tachtig mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters.

Rond middernacht ging een autobom af vlak bij een populaire ijswinkel in de stad. Volgens de autoriteiten werd het explosief op afstand tot ontploffing gebracht. Hierbij kwamen dertien mensen om het leven. Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid inmiddels opgeëist.

Een paar uur later ging een tweede bom af vlak bij een overheidsgebouw in de stad. De aanslag kostte zeven mensen het leven. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Aanslagen

De aanslagen vonden plaats op het moment dat de vastenmaand ramadan is begonnen. Na zonsondergang is het vaak druk in restaurants en cafés. Tijdens de vastenmaand is er in Irak vaak een lichte toename van geweldsincidenten. Vorig jaar kwamen tijdens de ramadan in juli bij een aanslag zeker 280 mensen om in Bagdad. Het was de dodelijkste aanslag sinds 2003.

Bagdad wordt regelmatig opgeschrikt door aanslagen. In maart kwamen 23 mensen om het leven nadat een autobom was ontploft. Meer dan vijftig mensen kwamen om nadat een autobom in februari ontplofte in de hoofdstad. De meeste aanslagen worden opgeëist door IS. Het Iraakse regeringsleger probeert Mosul te heroveren op IS.