Denemarken heeft eerste digitale ambassadeur

Hij heet Casper Klynge, hij is 43 jaar oud, en hij is de eerste officiële digitale ambassadeur ter wereld. Klynge, tot nu toe de Deense ambassadeur in Indonesië, gaat zich vestigen in Silicon Valley.

Daar moet hij de belangen van zijn land gaan verdedigen bij grote bedrijven als Apple, Google en Microsoft. Een deel van zijn nieuwe team verhuist met Klynge mee naar Californië, de rest blijft achter op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Diplomaat Klynge heeft de taak Denemarken aantrekkelijker te maken voor belangrijke investeerders. Ook moet hij ervoor zorgen dat het Scandinavische land, dat 5,7 miljoen inwoners telt, voorop loopt op het vlak van technologische vernieuwing.

Anders Samuelsen, de Deense minister van Buitenlandse Zaken, is blij dat Denemarken nu een digitale ambassadeur heeft. „Het is cruciaal dat Denemarken zich optimaal positioneert”, zei hij.

Een bezorgde twitteraar vraagt Klynge op Twitter wat zijn functie betekent voor de toekomst. Gaan grote multinationals straks regeringen vervangen? „Helemaal niet”, antwoordt hij. „Het is een toevoeging aan traditionele diplomatie die gewoon erkent dat techbedrijven in 2017 steeds meer de rol van globale spelers vervullen.”