Denemarken heeft eerste digitale ambassadeur

Hij heet Casper Klynge, hij is 43 jaar oud, en hij is de eerste officiële digitale ambassadeur ter wereld. Klynge, tot nu toe de Deense ambassadeur in Indonesië, gaat zich vestigen in het Amerikaanse technologiehart Silicon Valley.

Daar moet hij, na de zomer, de belangen van zijn land gaan verdedigen bij grote bedrijven als Apple, Google en Microsoft. Een deel van zijn nieuwe team verhuist met Klynge mee naar Californië, de rest blijft achter op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Diplomaat Klynge, die eerder in Cyprus zat, heeft de taak Denemarken aantrekkelijker te maken voor belangrijke investeerders. Ook moet hij ervoor zorgen dat het Scandinavische land, dat 5,7 miljoen inwoners telt, voorop loopt op het vlak van technologische vernieuwing.

Een bezorgde twitteraar vraagt Klynge op Twitter wat zijn functie betekent voor de toekomst. Zullen zakeniconen, die niet verkozen zijn door kiezers, straks regeringen gaan vervangen?

De nieuwe digitale ambassadeur op Twitter antwoordt: „Helemaal niet. Het is een toevoeging aan traditionele diplomatie die gewoon erkent dat techbedrijven in 2017 steeds meer de rol van globale actoren vervullen.”

    • Maral Noshad Sharifi