Recensie

Recensie

De stem van Benjamin Booker in de hoofdrol

Net als Alicia Keys op haar album Here (2016), overrompelt Benjamin Booker met dwingende en energieke soul. Op Witness, Bookers tweede album, valt niet te ontkomen aan zijn bezetenheid, zoals verwerkt in de zang en in de liedjes zelf. Nummers als ‘Truth Is Heavy’ en opener ‘Right On You’ combineren op gewiekste manier de ruwharige gitaren van rockmuziek, met de lome swing van zuidelijke soul.

De uit Virginia afkomstige Booker schreef eigenzinnige melodieën en speelt mooi knerpend gitaar. Maar de hoofdrol is voor zijn doorleefde stem, die met zijn laatste kracht de woorden lijkt te geselen. De kloof tussen die stem, en de soms zoetgevooisde achtergrondkoortjes (in ‘Believe’, en door Mavis Staples in ‘Witness’) of de languissant tussen het leed door wervelende violen, wordt vloeiend overbrugd. Booker schreef het nummer ‘Witness’ naar aanleiding van Black Lives Matter. Hier wordt woede omgezet in edelmetaal.