Brussel keurt fusie Franse kernenergiegigant goed

Staatssteun Het Franse energiebedrijf EDF mag een deel van kernenergiebedrijf Areva overnemen, dat de Franse staat probeert te redden.

Foto EPA

Het Franse energiebedrijf EDF mag een deel van het geplaagde Franse kernenergiebedrijf Areva overnemen. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Elektriciteitsbedrijf EDF is de grootste uitbater van kerncentrales in de Europese Unie volgens de Commissie. Toch levert de overname van Areva-onderdeel New NP, dat kernreactoren maakt, geen problemen op voor de concurrentie in de Europese markt voor kernenergie.

Beide bedrijven zijn grote spelers in de kernenergie-industrie, schrijft de Commissie, maar hun activiteiten overlappen niet. De een is aanbieder van kernreactoren, de ander als afnemer ervan. De Commissie denkt na onderzoek niet dat EDF en New NP andere bouwers van reactoren uit de markt kunnen drukken.

Met dit besluit is de redding van het in financiële problemen verkerende Areva door de Franse staat dichterbij gekomen. In januari van dit jaar keurde de Europese Commissie een plan goed om Areva te herstructureren en te herkapitaliseren met een injectie van 4,5 miljard euro door de Franse staat. Het bedrijf is al voor 86,5 procent in handen van de staat.

Ook die injectie verstoort volgens de Commissie de concurrentie niet. Onderdeel van het reddingsplan was toen al de overname van een deel van Areva door de Franse elektriciteitsgigant EDF (Électricité de France). Ook EDF (71 miljard euro omzet, 2,9 miljard euro winst in 2016) is grotendeels in handen van de Franse staat.

Verliezen

Areva (omzet 4 miljard euro in 2016) leed de afgelopen jaren forse verliezen: in 2016 665 miljoen euro, tegenover verliezen van 2 miljard in 2015 en 4,8 miljard in 2014. Het bedrijf worstelt met vertragingen en andere problemen bij de bouw van diverse nieuwe kerncentrales, meldt de Financial Times.

Zo is de Olkiluoto-3-kerncentrale in Finland nog steeds niet af, terwijl die in 2009 opgeleverd zou worden. Ook is de centrale veel duurder dan verwacht.

De overname moet de kernenergie-industrie in Frankrijk helpen hervormen. Frankrijk heeft het grootste netwerk van kerncentrales in Europa.