AkzoNobel wint rechtszaak van boze aandeelhouders

Overnamestrijd De poging van Amerikaanse aandeelhouders AkzoNobel tot onderhandelen met PPG te dwingen is mislukt. De rechter wees het verzoek af.

Foto iStock

AkzoNobel hoeft niet in gesprek te gaan met concurrent PPG om te onderhandelen over een overname. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Ondernemingskamer maandagavond, in een rechtszaak die van cruciaal belang is voor de toekomst van het Nederlandse verfbedrijf.

Een groep aandeelhouders onder leiding van het Amerikaanse hedgefonds Elliott wilde via de rechter onderhandelingen afdwingen tussen AkzoNobel en het Amerikaanse verfbedrijf PPG. Al drie keer heeft AkzoNobel een overnamebod van dat bedrijf naast zich neergelegd. AkzoNobel wil zelfstandig blijven en krijgt steun van de Nederlandse politiek. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wil zelfs een wet invoeren waardoor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voortaan beter beschermd worden tegen ongewilde overnames.

Maar de boze beleggers in de rechtbank, die samen ruim 17 procent van de aandelen bezitten, vinden dat bestuur en commissarissen hun rechten negeren. Ook vinden ze dat AkzoNobel niet goed duidelijk maakt waaróm zelfstandigheid zoveel beter is.

Elliott en zijn bondgenoten eisten daarom dat ze op een aandeelhoudersvergadering mogen stemmen over het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans. Hij zou de belangrijkste blokkade vormen voor onderhandelingen tussen AkzoNobel en PPG. Ook vroegen de aandeelhouders om de benoeming van een supercommissaris met doorslaggevende stem.

‘Bieding is serieus geanalyseerd’

De rechter wees beide verzoeken af. Het is aan de bedrijfstop om te bepalen of een bedrijf wil praten over een overname, oordeelde de rechter. De top heeft de biedingen van PPG „serieus en inhoudelijk geanalyseerd”, de rechter ziet geen aanwijzingen dat AkzoNobel „geen oog” heeft gehad voor de belangen van aandeelhouders.

Wel had de rechter kritiek op de manier waarop AkzoNobel verantwoording heeft afgelegd aan zijn aandeelhouders. Het gebrek daaraan heeft gezorgd voor „een verwijdering” en dat is „een probleem dat door AkzoNobel niet genegeerd kan worden”. Een „aanhoudend gebrek aan vertrouwen” is namelijk „schadelijk”. AkzoNobel moet een manier bedenken om de relatie met zijn aandeelhouders weer te „normaliseren”.

Elliott is „verrast en teleurgesteld” over de uitspraak, liet het hedgefonds weten in een persbericht. De advocaat van Elliott wilde na afloop in de rechtbank niet reageren op vragen. Voor AkzoNobel is de uitspraak „een bevestiging dat de raad van bestuur en raad van commissarissen het wel goed gedaan hebben”, zegt advocaat Harm-Jan de Kluiver.

Voor de 46.000 werknemers van AkzoNobel geeft deze uitspraak „even rust”, zegt Steven Leijenaar, voorzitter van de centrale ondernemingsraad. Even, want PPG kan nog steeds een vijandig bod uitbrengen. De deadline daarvoor is donderdag.

Is AkzoNobel nu veilig? pagina E1