Volleybal

Nederlandse volleyballers gaan voor het eerst sinds 2002 weer naar het WK

De Nederlandse volleyballers hebben zich voor het eerst sinds 2002 geplaatst voor het wereldkampioenschap. Dat toernooi wordt in 2018 gehouden in Italië en Bulgarije. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen had zondagavond aan twee gewonnen sets in het duel met Slowakije genoeg om kwalificatie voor het WK af te dwingen. Nederland versloeg de Slowaken met 3-2, al zag het daar in de derde set niet naar uit. Met de zege op de laatste dag bleef Nederland tijdens het WK-kwalificatietoernooi op eigen bodem ongeslagen. Eerder won de ploeg van Oostenrijk, Griekenland, Luxemburg en Moldavië. Bij het laatste WK dat de Nederlandse mannen speelden, in 2002 in Argentinië, eindigde het team op de negende plaats. Dat betekende het definitieve einde van een uiterst succesvolle periode, met als absoluut hoogtepunt het olympisch goud van 1996 in Atlanta. (NRC)