Brieven

Veilig elektrisch de weg op

Juiste maat fiets, goede versnelling

Foto Olivier Middendorp
Graag geef ik naar aanleiding van Hoe kan de nieuwe reiziger veilig en comfortabel toeren? (19/5) enkele aanvullende tips. 1. Juiste maat fiets en correct afgestelde fiets. Hoe vaak zie je niet dat fietsers met een te kleine of te grote fiets rijden. Of zijn zadel en stuur niet goed afgesteld. Ook de fietser op de foto bij het artikel lijkt een niet correct afgestelde fiets of juiste maat fiets te berijden. Het gevolg is een verminderde beheersbaarheid van de fiets. 2. In de juiste versnelling rijden. Veel mensen rijden te zwaar. Hierdoor gaat het starten moeizamer, rijdt men te langzaam en gaat men slingeren. Blijkbaar vergeet men, zodra men op een elektrische fiets stapt, dat deze in een lage versnelling moet staan, net zoals een auto. Van belang is dat men tijdens het rijden bij de keuze van een versnelling voldoende en continu druk houdt op de pedalen. Zo houdt men de fiets beter onder controle. 3. Fietspaden alleen daar waar echt nodig. In stadscentra en binnensteden zouden veel fietspaden gemist kunnen worden. Verkeersdeelnemers worden dan gedwongen meer op elkaar te letten, rustiger en anticiperend te rijden. Een maximumsnelheid van 30 km per uur zou daarbij veel kunnen helpen. Zijn fietspaden onvermijdelijk, vermijd dan haakse bochten en aansluitingen. Zorg voor eenduidige rotondes. Leg het fietspad ( fietsstrook) daarom op de rotonde. Alle verkeer op de rotonde heeft dan voorrang.