Slochteren

Sterkste aardbeving provincie Groningen in twee jaar tijd

Het Groningse Slochteren is zaterdagmiddag het epicentrum geweest van een aardbeving. Het KNMI mat een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Daarmee zou het de zwaarste aardbeving in het gebied zijn sinds 2015.

Vanaf een kracht van 2,0 is een aardbeving voelbaar en kan ze schade aanrichten. In het gaswinningsgebied rondom Slochteren vonden de afgelopen jaren vaker bevingen zwaarder dan 2,0 plaats, maar niet eerder met deze kracht.

Volgens het KNMI is de seismische dreiging in het gebied in het afgelopen jaar gedaald. Dat risico liep lange tijd juist op, vanwege de consequenties van de gaswinning in het gebied.

De zwaarste aardbeving vond in 2012 plaats in de Groningse plaats Huizinge: die bereikte een kracht van 3,6. Het leidde tot veel schade en het verzakken van verscheidene huizen in het gebied.

Om verdere bevingen te vermijden, heeft de overheid de afgelopen jaren de toegestane winning van aardgas door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) sterk verlaagd. Vanaf oktober dit jaar moet die opnieuw met 10 procent omlaag. (NRC)