Slochteren

Sterkste aardbeving provincie Groningen in twee jaar tijd

Het Groningse Slochteren was zaterdagmiddag het epicentrum van een aardbeving met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Dat blijkt uit cijfers van het meteorologisch instituut KNMI. Het zou de zwaarste aardbeving in het gebied sinds 2015 zijn.

Vanaf een kracht van 2,0 is een aardbeving voelbaar en kan ze schade aanrichten. In het gaswinningsgebied rondom Slochteren vonden de afgelopen jaren al wel vaker bevingen met een kracht van boven de 2,0 plaats, maar niet eerder met deze kracht.

Volgens het KNMI is de seismische dreiging in het gebied in 2016 gedaald. Dat risico liep lange tijd juist op, vanwege de consequenties van de gaswinning in het gebied.

De zwaarste aardbeving vond in 2012 plaats in de Groningse plaats Huizinge: die bereikte een kracht van 3,6. Het leidde tot veel schade en het verzakken van verscheidene huizen in het gebied.

Om verdere bevingen te vermijden heeft de overheid de afgelopen jaren de toegestane winning van aardgas sterk verlaagd. Vanaf oktober dit jaar moet die opnieuw met 10 procent omlaag. (NRC)