Schema British Airways nog niet helemaal op orde na storing

De luchtvaartmaatschappij werd zaterdag getroffen door een wereldwijde storing, waardoor geen enkele vlucht meer kon vertrekken.

Reizigers wachten op meer duidelijkheid, zondagochtend op Heathrow
Reizigers wachten op meer duidelijkheid, zondagochtend op Heathrow Foto Neil Hall/Reuters

Twee dagen na een enorme storing in de computersystemen heeft luchtvaartmaatschappij British Airways het vluchtschema nog steeds niet helemaal op orde. Op de Londense luchthaven Heathrow vallen maandag nog vluchten uit. Het gaat vooral om korteafstandsvluchten, meldt British Airways (BA) zondagnacht op Twitter.

Twitter avatar British_Airways British Airways On Monday, we will run a full schedule at Gatwick and intend to operate a full long-haul schedule from Heathrow 1/4
Twitter avatar British_Airways British Airways with a high proportion of our short-haul programme. We apologise again to customers for the frustration and inconvenience 2/4

Vanaf Gatwick, de tweede luchthaven van de Britse hoofdstad, vertrekken alle vluchten maandag weer volgens schema. Datzelfde geldt voor alle langeafstandsvluchten die vertrekken vanaf Heathrow. Van de korteafstandsvluchten vanaf die luchthaven hoopt BA dat “een groot aantal” kan vertrekken. “We willen onze reizigers nogmaals bedanken voor hun geduld.”

Reizigers doen er volgens Heathrow goed aan om, voor ze naar de luchthaven komen, te controleren of hun vlucht daadwerkelijk vertrekt. “Passagiers van wie de vlucht is geschrapt, moeten niet naar de luchthaven komen, tenzij ze al een andere vlucht hebben geboekt”, aldus Heathrow in een verklaring. Op het vliegveld zijn extra BA-medewerkers ingezet om gedupeerde klanten te helpen en te voorzien van water en snacks.

Geen enkele vlucht kon vertrekken

British Airways werd zaterdag getroffen door een wereldwijde computerstoring, die alle IT-systemen platlegde. Geen enkele vlucht van Heathrow of Gatwick kon daarna nog vertrekken, wat op de luchthavens tot grote chaos leidde, ook omdat het extra druk was vanwege vakantieverkeer. Vluchten die onderweg waren naar Londen konden nog wel landen.

In de loop van de zaterdag wist BA de eerste systemen weer operationeel te krijgen. Het bedrijf kondigde toen aan vanaf zondag weer grotendeels volgens schema te vliegen. Wat de storing heeft veroorzaakt is nog niet helemaal duidelijk. Volgens topman Alex Cruz van BA’s moederbedrijf IAG heeft het te maken met problemen in het elektriciteitsnet.