Notariaat

‘Veel tuchtzaken moeten misschien over door fouten’

Mogelijk moeten honderden tuchtzaken tegen notarissen overgedaan worden door administratieve fouten bij de Belastingdienst. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) maandag. Het gaat om 256 zaken bij de Kamers voor het Notariaat, de tuchtrechter voor notarissen die de afgelopen vier jaar zijn afgewikkeld.

Het zou zijn misgegaan omdat in totaal vijf ambtenaren die in dienst zijn van de Belastingdienst onbevoegd optraden bij de tuchtzaken. De ambtenaren zouden afgevaardigd zijn bij de tuchtzaken terwijl zij werken bij onderdelen van de Belastingdienst die vanwege interne regels helemaal niet afgevaardigd hadden mogen worden.

Volgens het FD komt de fout mede door overplaatsingen binnen de Belastingdienst, waar de laatste jaren veel reorganisaties plaatsvonden. Pas begin 2017 kwam de fiscus achter de fout en werd actie ondernomen. De Belastingdienst en de Kamers voor het Notariaat spreken tegen het FD over ‘administratieve fouten’. Dinsdag dient een zaak waarbij meer duidelijkheid moet komen over of de 256 tuchtzaken daadwerkelijk over moeten. (NRC)