Mosul

Laatste fase in offensief tegen Islamitische Staat in Irak ingezet

Met een offensief op de laatste stellingen in Mosul, hoopt het Iraakse leger de stad te heroveren. Zaterdag kreeg het leger hierbij luchtsteun van de door de VS geleide coalitie. De aanval van het Iraakse leger was gericht op de Al-Nuri-moskee, waar sinds half 2014 de IS-vlag wappert, aldus het Iraakse leger in een verklaring. Persbureau Reuters ontving berichten van burgers die nog vastzitten in het gebied en vrezen dat de bevrijding te laat komt. Volgens de VN wonen er nog 200.000 burgers in het door IS bezette deel van de stad. Vrijdag strooide het leger vanuit vliegtuigen pamfletten uit over de wijken met het verzoek het gebied zo snel mogelijk te verlaten. De laatste dagen hebben zo’n 100.000 mensen Mosul weten te ontvluchten. Het Iraakse leger heeft benadrukt dat het offensief nog lang zal duren. (NRC)